Начало / Диабет / Какви усложнения могат да настъпят при неконтролиран диабет?

Какви усложнения могат да настъпят при неконтролиран диабет?

сеп. 29, 2017

диабет

Ежедневното следене на кръвна захар, инжектирането на инсулин и стриктният хранителен режим при диабет може да не са най-приятното нещо. Поддържането на нивата на кръвната захар в норма е най-добрият начин да се предпазите от усложненията при това заболяване.

Ако не се грижите за себе си обикновено усложненията на диабета започват да се проявяват още 5-10 години след откриването на заболяването. Обратно – приемът на подходящата за вашето състояние храна, инжектирането на инсулин и редовните физически натоварвания могат не само да спрат прогресията на усложненията, но дори и да подобрят състоянието на пациентите.

Усложнения при неконтролиран диабет

Имате нужда от мотивация да следвате препоръките на вашият лекуващ лекар? Ето някои от опасните усложнения, които могат да настъпят ако не контролирате диабета си:

Покачване на кръвното налягане и холестерола

При диабет тип 1 тялото губи способността само да синтезира инсулин, хормон, който контролира нивата на кръвната захар. При диабет тип 2 тялото не успява да използва правилно инсулинът, който се произвежда и в резултат кръвната захар също се покачва. И при двата типа диабет, ако пациентите не контролират състоянието си намаляват нивата на добрият холестерол и кръвното налягане се покачва. Това както може да се досетите и сами е рисков фактор и за други по-сериозни сърдечно-съдови усложнения.

Проблеми със зрението

Повече от 4 милиона пациенти с диабет страдат от някаква степен на диабетна ретинопатия. Това усложнение се дължи на факта, че при диабет се засягат малките кръвоносни съдове на очите.

В началото обикновено пациентите нямат някакви характерни оплаквания, но ако не обръщат достатъчно внимание на нивата на кръвната си захар тяхното зрение може силно да се влоши. В най-тежките случаи може да се стигне дори и до слепота.

Бъбречна недостатъчност

С времето високите нива на кръвна захар увреждат нефроните, малки структури в бъбреците ви, които филтрират кръвта и я прочистват от вредни вещества. Един от първите симптоми, че бъбреците ви са започнали да се увреждат е наличието на белтък в урината. Ако спазвате схемата си на лечение, храните се правилно и сте физически активни може да забавите дълго време бъбречните усложнения. Ако обаче не обръщате достатъчно внимание на здравето си има възможност до 10 години да изпаднете в бъбречна недостатъчност и бъбреците ви да откажат напълно.

Увреждане на нервите

Около 7,5% от пациентите вече страдат от ранен стадий на диабетна невропатия още когато биват диагностицирани с диабет. С времето повечето пациенти развиват това състояние в една или друга степен.

В първите етапи на заболяването може да изпитвате само леко изтръпване на крайниците или мравучкане. С времето се увреждат все повече нерви в тялото и пациентите изпитват болки, слабост в крайниците и дори стомашни проблеми, свързани с нарушената инервация.

Може да загубите крайник

С времето се влошава инервацията на мускулите на долните крайници. Пациентите започват да губят сетивност в крайника и дори малки наранявания при тях могат да доведат до поява на сериозни язви и рани, които заздравяват изключително трудно. Ако раната вторично се инфектира има вероятност инфекцията да се разпространи и да се наложи ампутация на пръст или цял крайник.