Начало / Диабет / По-малко известни усложнения при диабет

По-малко известни усложнения при диабет

окт. 24, 2016

диабет

Захарният диабет е хронично заболяване, при което се увреждат почти всички органи и системи – бъбреци, очи, нервна система, сърце, кръвоносни съдове. Други по-малко известни усложнения при захарен диабет са:

Гингивит и пародонтит

Хората, страдащи от диабет имат повишен риск от развитие на гингивит и пародонтит. Високите нива на кръвната захар са причина за повишаване на глюкозата в слюнката, което благоприятства развитието на патогенни микроорганизми в устната кухина. Освен това при диабет се увреждат кръвоносните съдове и се влошава кръвоснабдяването на тъканите, което също благоприятства развитието на възпалителен процес.

При гингивит и пародонтит се появяват симптоми като: подути и зачервени венци, кървене от венците, лош дъх, загуба на зъби.
Ето защо диабетиците трябва да поддържат много добра орална хигиена.

Сексуални проблеми

Голям процент от мъжете с диабет имат еректилна дисфункция. Това състояние представлява невъзможност за постигане и или задържане на ерекция. Вероятната причина за възникване на еректилна дисфункция е, че при по-голяма продължителност на захарния диабет настъпват промени в кръвоносните съдове, които доставят кръв към пениса, както и се увреждат нервите, които го инервират.

При жените над 40 г., които страдат от диабет също могат да се наблюдават сексуални проблеми, като например вагинална сухота или по-трудно постигане на оргазъм. Вероятно поради увреждане на нервите се нарушава овлажняването на влагалищната лигавица.

Загуба на слуха

Загубата на слуха се среща два пъти по-често сред диабетиците. Дори сред хората с предиабет честотата на загубата на слуха е по-висока. Предполага се, че причината за нарушението на слуха е увреждане на малките кръвоносни съдове на вътрешното ухо. Тъй като слухът се уврежда постепенно, често симптомите са трудно забележими. Признаци за загуба на слуха, които не трябва да игнорирате са например: слушане на телевизия или радио с по-висок звук от нормалното за околните, трудно чуване на шумни места, често каране на хората да повтарят казаното от тях.

Кожни инфекции

Захарният диабет повишава риска от всякакви кожни проблеми, включително бактериални и гъбични инфекции, сърбеж по кожата. Гъбичните инфекции, причинени от Кандида албиканс са толкова чести, че дори могат да бъдат първата изява на диабета. Диабетиците по-често страдат от ечемик (хордеолум), карбункули, фурункули (цирей) по кожата, инфекции на ноктите. Други кожни заболявания, които се свързват с диабет са: витилиго, псориазис, акантозис нигриканс, гранулома ануларе, еруптивна ксантоматоза, диабетна дермопатия, диабетни мехури (bullosis diabeticorum) и др.

Обструктивна сънна апнея

Голям процент от пациентите с обструктивна сънна апнея страдат и от захарен диабет тип 2. Установена е ясна връзка между нарушеното дишане по време на сън и нивото на кръвната захар, на гликирания хемоглобин и на инсулина на гладно.