Захарният диабет е хронично заболяване, при което се увреждат почти всички органи и системи – бъбреци, очи, нервна система, сърце, кръвоносни съдове. Други по-малко известни усложнения при захарен диабет са:

Гингивит и пародонтит

Хората, страдащи от диабет имат повишен риск от развитие на гингивит и пародонтит. Високите нива на кръвната захар са причина за повишаване на глюкозата в слюнката, което благоприятства развитието на патогенни микроорганизми в устната кухина. Освен това при диабет се увреждат кръвоносните съдове и се влошава кръвоснабдяването на тъканите, което също благоприятства развитието на възпалителен процес.

При гингивит и пародонтит се появяват симптоми като: подути и зачервени венци, кървене от венците, лош дъх, загуба на зъби.
Ето защо диабетиците трябва да поддържат много добра орална хигиена.

Сексуални проблеми

Голям процент от мъжете с диабет имат еректилна дисфункция. Това състояние представлява невъзможност за постигане и или задържане на ерекция. Вероятната причина за възникване на еректилна дисфункция е, че при по-голяма продължителност на захарния диабет настъпват промени в кръвоносните съдове, които доставят кръв към пениса, както и се увреждат нервите, които го инервират.

При жените над 40 г., които страдат от диабет също могат да се наблюдават сексуални проблеми, като например вагинална сухота или по-трудно постигане на оргазъм. Вероятно поради увреждане на нервите се нарушава овлажняването на влагалищната лигавица.

Загуба на слуха

Загубата на слуха се среща два пъти по-често сред диабетиците. Дори сред хората с предиабет честотата на загубата на слуха е по-висока. Предполага се, че причината за нарушението на слуха е увреждане на малките кръвоносни съдове на вътрешното ухо. Тъй като слухът се уврежда постепенно, често симптомите са трудно забележими. Признаци за загуба на слуха, които не трябва да игнорирате са например: слушане на телевизия или радио с по-висок звук от нормалното за околните, трудно чуване на шумни места, често каране на хората да повтарят казаното от тях.

Кожни инфекции

Захарният диабет повишава риска от всякакви кожни проблеми, включително бактериални и гъбични инфекции, сърбеж по кожата. Гъбичните инфекции, причинени от Кандида албиканс са толкова чести, че дори могат да бъдат първата изява на диабета. Диабетиците по-често страдат от ечемик (хордеолум), карбункули, фурункули (цирей) по кожата, инфекции на ноктите. Други кожни заболявания, които се свързват с диабет са: витилиго, псориазис, акантозис нигриканс, гранулома ануларе, еруптивна ксантоматоза, диабетна дермопатия, диабетни мехури (bullosis diabeticorum) и др.

Обструктивна сънна апнея

Голям процент от пациентите с обструктивна сънна апнея страдат и от захарен диабет тип 2. Установена е ясна връзка между нарушеното дишане по време на сън и нивото на кръвната захар, на гликирания хемоглобин и на инсулина на гладно.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!