Начало / Диабет / Ампутация на крайник в резултат на диабет

Ампутация на крайник в резултат на диабет

сеп. 16, 2014

Диабетът като хронично протичащо заболяване е свързано с редица усложнения на здравето на пациентите, които могат да се проявят с времето. Към тях спадат увреждане на бъбреците, кръвоносните съдове и нервите на пациента. Ако тези усложнения не бъдат третирани възможно най-рано те могат сериозно да увредят здравето на пациента.

Едно от най-често срещаните и инвалидизаращо за пациентите усложнение е увреждането на нервите – невропатия, което в най-тежките случаи може да доведе до ампутация на крайник. Диабетът е една от водещите причини за ампутация на долен крайник в света.

Оплакванията на пациентите от проблеми с крайниците са и една от най-често срещаните причини за хоспитализиране на пациенти с диабет. С правилните и редовни грижи това сериозно усложнение може да бъде предотвратено.

Увредата на крайниците в резултат на диабетна невропатия обикновено започва с появата на язви по краката. Те се развиват най-често на петата или на големия пръст. Този вид язви не са болезнени и много често пациентите ги забелязват доста късно, ако не следят редовно състоянието на краката си.

Освен поради увреждането на нервите в резултат на диабета язвите по краката се дължат и на нарушаването на нормалното кръвообращение. Диабетът причинява стесняване на кръвоносните съдове.

В резултат на нарушеното кръвоснабдяване и инервация на крайниците при поява на язви може да се насложи допълнително бактериална инфекция и това значително да влоши състоянието на пациентите. В крайна сметка много често се стига до ампутация на засегнатия крайник.

Как може да се предпазите от развитие на язви по крайниците?

С полагането на правилни и редовни грижи за краката си диабетиците могат да се предпазят ефективно от появата на язви и по този начин да се предпазят и от ампутация.

Ето и какво може да направите:

  • Редовно проверявайте краката си – всекидневно оглеждайте краката си дали не са се появили нови мехури, дали случайно не сте се порязали без да усетите или някъде не се е появило някакво зачервяване или оток.
  • Поддържайте добра хигиена – мийте редовно краката си с хладка вода. Особено важно е добре да ги подсушавате и да не позволявате задържането на влага.
  • Не ходете боси – при пациентите с диабет поради нарушаването на инервацията има повишена опасност от нараняване без те да усетят това.
  • Избирайте си обувки, които да си ви по мярка
  • Не пушете – цигарите допълнително увреждат кръвоносните съдове и могат да влошат състоянието на пациентите.
  • Редовно посещавайте вашия лекуващ лекар за профилактични прегледи – препоръчително е да се правят прегледи поне веднъж годишно.