Начало / Диабет / Билки и хранителни добавки, които подпомагат лечението на диабета

Билки и хранителни добавки, които подпомагат лечението на диабета

юли 3, 2015

За много често използвани и разпространени билки и подправки се смята, че могат да понижават нивата на кръвната захар и поради тази причина могат да бъдат полезни за пациенти с риск за или с диабет. Редица клинични проучвания са били проведени, за да докажат потенциалната връзка между използването на билки и подобрения контрол на кръвната захар.

Докато голяма част от тези продукти се използват като допълнение към лечебните схеми на редица други заболявания, много здравни експерти са скептични, че те биха имали положителен ефект и при лечението на диабета. Истината е, че някои билки, витамини и хранителни добавки могат да подсилят хипогликемичния ефект на инсулина, но задължително преди да започнете техния прием трябва да се консултирате с вашия лекуващ лекар.

По-често използваните продукти за подпомагане на лечението на диабет са:

  • Алое вера

Алое верата се използва от векове в медицината. Проучванията сочат, че приема на сок от това растение може да подобри стойностите на кръвната захар и да бъде полезен за пациентите с диабет. Освен това алоето спомага за намаляване на липидите в кръвта, които често са с повишени стойности при болните от диабет тип 2. За алоето се знае, че има много добри възстановителни свойства и може да се използва за лечението на язви и рани по долните крайници, които са особено характерни за пациенти с дългогодишен диабет.

  • Екстракт от боровинки

Според учените в боровинките се съдържа съставката антоцианозид, за която се смята, че подобрява устойчивостта на кръвоносните съдове. Именно тази съставка може да спомогне за предпазването на ретиналните съдове от увреда и да предпази пациентите с диабет от това характерно за заболяването усложнение.

Проведените проучвания сочат, че пациентите с диабетна ретинопатия, които са приемали екстракт от боровинки са показали признаци на подобряване на устойчивостта на кръвоносните съдове и намалени епизоди на кръвоизливи.

Канелата често се използва в готварството и освен като ароматна подправка може да се използва и за лечението на редица заболявания, включително и диабет. Ежедневният прием на 1 до 6 грама канела спомага за понижаването на нивата на кръвната захар и нивата на холестерола и триглицеридите. Освен това учените са доказа ли, че редовната консумация на канела забавя разграждането на храната в стомаха и по такъв начин намалява риска от хипергликемия след нахранване.

  • Джинджифил

Джинджифилът е кореноплодно растение, което се използва от векове в Източната медицина. Учените са доказали, че консумацията на джинджифил подпомага усвояването на глюкозата от мускулите и по този начин намаляват нейните нива в кръвта. Освен това джинджифилът може да забави развитието на едно от очните усложнения на диабета – катаракта.

  • Женшен

Позната със своите имуностимулиращи свойства тази китайска билка може да бъде полезна и за пациентите с диабет. Консумацията на женшен под формата на чай забавя усвояването на въглехидратите и увеличава способността на клетките да усвояват глюкозата и така помага за намаляването на нивата на кръвната захар. Освен като чай може да приемате женшена и под формата на специално създадени таблетки.