Меню

За хората, които страдат от захарен диабет тип 2, бобовите храни са отлично допълнение към цялостната им здравословна диета.

Бобовите храни (фасул, леща, грах, нахут) са богати на фибри, антиоксиданти, протеини, витамини и минерали. Освен това те имат нисък гликемичен индекс.

В зависимост от това как повлияват нивото на кръвната захар, храните се разделят на такива с висок и с нисък гликемичен индекс. Храните с висок гликемичен индекс се резорбират по-бързо и водят до рязко повишаване на кръвната захар, което често се последва от бързо понижаване. Храните с нисък гликемичен индекс се резорбират бавно и бавно повишават нивото на кръвната захар.

Пример за храни с висок гликемичен индекс над 70 са ориз, картофи, тиква, хляб, мед. Храни с нисък гликемичен индекс под 55 са грейпфурт, моркови, ябълки, леща, соя. Със среден гликемичен индекс от 56 до 69 са царевица, грозде, банани, жито.

Проучване, публикувано в Archives of Internal Medicine показва, че ежедневната консумация на бобови храни води до понижаване на кръвната захар и кръвното налягане.

Канадски учени са провели проучване сред 121 мъже и жени, болни от захарен диабет тип 2. Всички участници са били разделени на две групи. Едната група са били инструктирани да се хранят здравословно, като диетата е трябвало да бъде богата на зърнени храни. Втората група също са се хранили здравословно, като диетата им включвала по една купичка бобови храни всеки ден.

След три месеца учените установили, че нивата на кръвната захар са се понижили и при двете групи, но при групата, консумирала бобови храни понижението е било по-изразено.

При тази група е било наблюдавано и понижение на стойностите на кръвното налягане.

Необходимо е да се проведе по-голямо проучване, за да се отговори на въпросите какво количество бобови храни трябва да се консумира и дали понижението на кръвната захар се дължи на ниския гликемичен индекс на бобовите храни или на това, че са богати на разтворими фибри.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!