Начало / Диабет / Бял трън помага при диабет тип 2

Бял трън помага при диабет тип 2

окт. 12, 2023

бял трън помага при диабет тип 2

Екстрактът от бял трън помага при диабет тип 2, като понижава кръвната захар и овладява инсулиновата резистентност.

Белият трън е известен с ползите си при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, но той притежава също хипогликемични и хиполипидемични свойства.

Какво представлява силимаринът?

Семената от бял трън съдържат цяло семейство от съединения, наречени флавонолигнани. Силимаринът е смес от тези съединения, като съдържа основно силибин А, силибин В, силикристин, силимонин, силидианин и други съединения в по-малки концентрации. Силибинът, известен още като силибинин е основният биоактивен компонент на силимарина.

Силимаринът е добре известен със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Също така стимулира белтъчния синтез, има противоракови ефекти, осъществява кардиопротекция, невропротекция, невротрофична и имунна модулация. Проявява антидиабетна активност и има хиполипидемични и антифиброзни ефекти.

Прилага се главно за лечение на чернодробни заболявания като остър и хроничен хепатит, чернодробна стеатоза и цироза, а от скоро и за лечение на диабет тип 2.

Как екстрактът от бял трън помага при диабет?

Ефекти на силимарина върху панкреаса и въглехидратната обмяна

Силимаринът може да индуцира пролиферацията на бета-клетките в панкреаса, които произвеждт инсулин и да доведе до:

Силимаринът подобрява инсулиновата резистентност

Затлъстяването е основен фактор за развитие на инсулинова резистентност. Силимаринът понижава телесното тегло и така намалява инсулиновата резистентност.

Силимаринът има положителни ефекти и върху някои усложнения на диабета – диабетна нефропатия и диабетна невропатия.

Проучване сред пациенти с диабет и алкохолна чернодробна цироза показва, че приемът на силимарин от 600 mg дневна доза в продължение на 6 месеца води до значително намаляване на кръвната захар на гладно. Понижават се и средните дневни нива на глюкоза след втория месец на лечението. Не се установява увеличаване на епизодите на хипогликемия, в сравнение с периодът преди лечението със силимарин. Необходимостта от инсулин също е намалена с 20%, което предполага подобряване на инсулиновата резистентност. Значително понижение от 0,5% в нивата на HbA1c също са отбелязани след 6 месеца лечение. Понижени са също така нивата на общия холестерол, HDL холестерола, LDL холестерола, триглицеридите, АЛАТ и АСАТ.

Бъдещите изследвания трябва да се съсредоточат върху потенциала на този компонент на белия трън за контролиране на диабета и неговите усложнения.

Рецепта при повишена кръвна захар

Пациенти с предиабет, които имат повишена кръвна захар, но тя не е достатъчно висока, за да се постави диагноза диабет, може да използват следната рецепта. Смилат се на брашно четири чаени лъжички семена от бял трън. Брашното се приема четири пъти на ден по една чаена лъжичка, 30 минути преди ядене. Курсът продължава 30 дни, след което следват 2 седмици почивка и втори курс от 30 дни.