Начало / Диабет / Често срещани кожни проблеми при пациенти с диабет тип 2

Често срещани кожни проблеми при пациенти с диабет тип 2

ное. 10, 2014

Диабетът е заболяване, което води до увреждане на почти всички органи и системи в тялото, включително и кожата. Всъщност в някои случаи именно кожните промени са едни от първите признаци на заболяването. За щастие повечето промени по кожата са лесно лечими, ако бъдат открити в ранен етап.

Повишените нива на глюкозата при недобре контролиран диабет могат да доведат до понижаване на кръвотока към кожата. Снижената кръвна циркулация от своя страна води до намаляване на нивата на колагена и това става причина за промяна във външния вид на кожата и възможността за възстановяване.

По-често срещаните кожни проблеми при диабетици са:

  • Бактериални кожни инфекции

Въпреки че всеки може да заболее от бактериална кожна инфекция, диабетиците са по-склонни към това, поради намалените защитни сили на тяхната кожа. По-често се наблюдават инфекции на ноктите, карбункули, ечемик на окото. Лечението се провежда с антибиотични кремове и обикновено състоянието отшумява след време.

  • Гъбични инфекции

Пациентите с диабет са податливи на гъбични инфекции, особено тези, които се причиняват от Кандида албиканс. По-често гъбичките засягат кожата в областта на ходилата, подмишниците и гениталната област. Засегнатата кожа е зачервена, сърбяща, покрита с млекоподобен налеп.

  • Диабетна дермопатия

Диабетът може да доведе до промени в малките кръвоносни съдове и това да доведе до състояние, известно като диабетна дермопатия. По кожата се забелязват светлокафеникави плаки, разположени предимно по подбедриците. Някои лекари бъркат това състояние с характерните кафеникави плаки, които се образуват по кожата при остаряване. Дермопатията е състояние, което не изисква лечение, по изключение могат да бъдат правени превръзки на крайници с кортикостероидни кремове.

  • Диабетични мехури

Рядко, но в някои случаи диабетът може да се прояви с развитието на мехури по крайниците, пръстите на ръцете и краката. Те много приличат на мехурите, които се получават при изгаряне. Обикновено мехурите са безболезнени и оздравяват от само себе си след няколко седмици. Поддържането на глюкозата в нормални граници е единственият начин за предпазване от това състояние.

  • Акантозис нигриканс

При това състояние се наблюдава потъмняване на кожата в областта на сгъвните повърхности основно. Акантозис нигриканс е по-характерна за диабетиците с наднормено тегло. По-често състоянието се развива преди диагностицирането на диабета и е един от алармиращите симптоми. Няма лечение веднъж след неговото развитие.

  • Разпространена гранулома ануларе

Гранулома ануларе е състояние, което се характеризира с появата на ясно отграничени зачервени участъци от кожата с формата на кръг най-често. Тези обриви се появяват по пръстите и ушите в повечето случаи, но могат да се наблюдават и по корема и гръдния кош. За лечение се прилагат антибиотични и кортикостероидни кремове.