Начало / Диабет / Дентални проблеми при диабет

Дентални проблеми при диабет

юли 11, 2023

дентални проблеми при диабет

Диабетът е хронично заболяване, което засяга много органи, включително и устната кухина. Хората с диабет са по-склонни да имат проблеми със зъбите и венците.

Каква е връзката между диабет и дентални проблеми?

Диабетът може да засегне устната кухина, като промени слюнката. Тя предпазва от кариес, като отмива частиците храна, предотвратява растежа на бактериите и се бори с киселините в устата.

Диабетът и някои лекарства, използвани за лечението му, могат да намалят продукцията на слюнка от слюнчените жлези. По-малкото количество слюнка в устната кухина повишава риска от заболявания на венците и зъбите.

При хората с неконтролиран захарен диабет, глюкозата в слюнката се повишава и благоприятства развитието на бактериите. Бактериите заедно с остатъците от храна образуват плака, която причинява кариес. Ако не се премахне, тя може да се натрупа върху зъбите в близост до линията на венците и да се втвърди в отлагания, наречени зъбен камък, който може да причини заболяване на венците.

Кои са най-честите дентални проблеми при диабет?

Най-честите орални проблеми, засягащи хората с диабет, са:

Гингивит (възпаление на венците)

Натрупването на плака и зъбен камък върху зъбите близо до линията на венците води до раздразване и възпаление на венците. В резултат на това те стават червени и подути и лесно кървят.

Периодонтит

Ако не се лекува, гингивитът може да доведе до периодонтит – възпаление на тъканите и костта, поддържащи зъбите. При прогресиране на заболяването се стига до периодонтален абсцес, разклащане и загуба на зъби.

Периодонтитът е най-честият и сериозен дентален проблем, свързан с диабета.

Гъбична инфекция в устната кухина (орална кандидоза, млечница)

Хората, страдащи от захарен диабет са предразположени към развитието на гъбична инфекция в устата. Високите нива на глюкоза в слюнката стимулират размножаването на гъбичките. Появяват се бели налепи по лигавицата на устната кухина.

Честият прием на антибиотици за борба с различни инфекции, както и носенето на зъбни протези повишават риска от гъбична инфекция.

Други чести дентални проблеми при диабет са:

  • сухота в устата – намалената продукция на слюнка при диабет води до сухота в устата, която може да причини рани, язви и инфекции.
  • синдром на парещата уста – характеризира се с умерена до силна пареща болка в областта на устата (езика, устните, небцето, венците)
  • по-бавно зарастване на рани в устната кухина – това може да доведе до по-голям риск от инфекция след стоматологични процедури или орална хирургия
  • кариес
  • лош дъх
  • чувствителни зъби
  • промени във вкуса.

Добрата устна хигиена и доброто регулиране на кръвната захар са най-добрата защита срещу дентални проблеми при диабет.

Прочетете за:
Стомашно-чревни усложнения при диабет
Лош дъх при диабет