Начало / Диабет / Диабет – какви са първите симптоми?

Диабет – какви са първите симптоми?

дек. 24, 2012

Диабетът често се нарича тихия убиец, защото неговите начални симптоми лесно могат да се изпуснат и да доведат до сериозни усложнения. Най-лесния начин да го откриете навреме е да изследвате нивата на кръвната си захар регулярно. Ако забележите някои от симптомите изброени по-долу при вас се консултирайте с личния си лекар.

Усилена жажда и често уриниране
Увеличената кръвна захар, кара течностите във вашето тяло да излизат от клетките. Глюкозата, чиито нива при диабет са покачени дърпа повече от нормалното количество вода от вашата кръв и това води до бързо изпълване на пикочния мехур с урина. В резултат на това се стига до чувство на постоянна жажда и често уриниране.

Загуба на тегло
Загубата на тегло е по-характерна за диабет тип 1, при който има увреда на панкреаса и той спира да произвежда инсулин. Пациентите могат да загубят 5 до 10 килограма за два-три месеца. Тъй като инсулинът е в недостатъчни количества, глюкозата не може да се използва адекватно като енергиен източник и организмът започва да разгражда собствените белтъци за набавяне на енергия.
Телесното тегло се понижава и поради обезводняването.

При диабет тип 2 резистентността към инсулин се развива постепенно и пациентите при него най-често са с наднормено тегло. С развитието на болестта може да настъпи отслабване на тегло, което не е толкова рязко както при диабет тип 1.

Увеличен апетит
Прекомерното чувство на глад е също характерен признак на диабет.Той се дължи на резките вариации на нивата на кръвната захар.

Бавно заздравяващи рани
Бавното заздравяване на порезни рани или синини е друг предупредителен симптом на това заболяване. Това става тъй като в резултат на високите нива на кръвната захар има увреждане на стените на кръвоносните съдове. Стига се до забавяне на кръвотока и оттам до трудно заздравяване на раните.

Чести гъбични инфекции
Диабетът се разглежда като състояние, при което намалява имунната защита на организма и оттам способността му да се справя с някои банални и обикновено лесни за лечение инфекции като гъбичните например.

Умора и раздразнителност
Макар, че в тялото на диабетиците има предостатъчно количество глюкоза, тя не се използва по предназначение и това води до глад на организма и незадоволяване на неговите енергийни нужди. Поради тази причина пациентите се чувстват изтощени. В резултат на умората може да се стигне и до раздразнителност и трудно съсредоточаване. Пациентите могат да се оплакват от замъглено зрение.

Кожни проблеми
Сърбящата или суха кожа, в резултат на нарушение в кръвооросяването може също да се дължи на развитието на диабет.

При появата на някои от тези симптоми е добре да се консултирате с лекар, който да назначи допълнителни тестове, които да установят дали при вас е налично това заболяване.