Меню

При хората болни от диабет се наблюдава по-бързо отслабване на умствените способности, в сравнение с хората, които не страдат от това заболяване, показва ново проучване.

Нормално е с напредването на възрастта да отслабва паметта, но понякога този процес се влошава по-бързо и може да доведе до деменция.

Американски учени са провели проучване сред повече от 13000 мъже и жени на възраст между 48 и 67 години.

В началото на проучването на всички участници е била изследвана кръвната захар и гликирания хемоглобин – HbA1c. Тестове за изследване на паметта на участниците са били проведени при старта на проучването и няколко пъти периодично през следващите 20 години.

Резултатите от проучването са показали, че при хората, страдащи от диабет с напредването на възрастта отслабването на паметта е с 19 % по-силно изразено, в сравнение с хората с нормални нива на кръвната захар.

Освен това колкото по-дълго време са имали диабет и колкото по-лошо е било контролирано заболяването, толкова по-бързо се е влошавала паметта.

Учените за взели под внимание множество фактори, които повлияват умствените способности, като например възраст, образование, здравословни проблеми – сърдечно-съдови заболявания и др. Това прави установената връзка между отслабването на паметта и диабета още по-категорична.

Въпреки, че проучването е доста мащабно и продължително, то обаче не доказва, че диабета е причина за проблемите с паметта.

Диабетът е заболяване, при което се увреждат редица органи (бъбреци, нерви, съдове, очи) и могат да настъпят сериозни усложнени. Спортуването и здравословното хранене допринасят много за превенцията на това заболяване.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!