Начало / Диабет / Диета при диабет

Диета при диабет

апр. 1, 2013

Хората, които страдат от диабет се притесняват, че с откриването на тяхното заболяване начина им на живот и хранене ще се промени коренно, но това не е точно така. Храните, които един диабетик може да приема не се различават кой знае колко от тези препоръчителни при хора, които не страдат от това заболяване. Основно внимание диабетиците трябва да обръщат на въглехидратите, които поемат, защото те оказват най-голямо влияние върху нивото на кръвната захар.

Диабетиците трябва да следят общия си калориен прием, приемът на мазнини и протеини освен въглехидратите. За доброто здравословно състояние е важно редовното спортуване и редовното прилагане на инсулин или предписаните медикаменти по схема.

Ако наскоро ви е открит диабет вашият лекуващ лекар ще ви посъветва да се срещнете с диетолог, който да ви даде най-правилните насоки какви храни са препоръчителни при вас, с които да поддържате кръвната захар и теглото си в норма.

Когато прекалявате с калориите и приемате повече въглехидрати от нужното вашия организъм реагира с покачване на кръвната захар. Ако кръвната захар не се поддържа в норма това може да доведе до сериозни усложнения, като: хипергликемия, увреждане на нерви, сърце, бъбреци.

Хората, страдащи от диабет тип 2 най-често са с наднормено тегло и при тях се препоръчва редуциране на телесната маса за по-добър контрол на кръвната захар.

За улесняване на диабетиците при избор на храни е създаден така наречения гликемичен индекс, който оценява храните по отношение на това колко се повишава кръвната захар при тяхната консумация. Гликемичния индекс на различните храни варира от 1 до 100. Така храни с индекс над 70 повишават сериозно кръвната захар. Умереният гликемичен индекс е между 56 и 69, а под 55 индексът се счита за нисък и храни с такъв индекс водят до постепенно, бавно покачване на кръвната захар. За диабетиците не е препоръчително рязко покачване на кръвната захар, защото техния организъм не може да се адаптира толкова бързо и затова храните с висок гликемичен индекс при тях не са препоръчителни.

Какви са препоръчителните храни при диабет?

Здравословни въглехидрати. По време на храносмилането въглехидратите се трансформират в глюкоза. При избора на въглехидрати се фокусирайте основно върху тези полезни за вашето състояние – пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, бобови храни.

Храни, богати на фибри. Фибрите намаляват риска от сърдечно-съдови инциденти и спомагат за по-добрия контрол на кръвната захар. Такива храни са-плодове, зеленчуци, ядки.

Риба. Рибата може да замени приема на месото, богато на мазнини. Треската и рибата тон са препоръчителни за хората с диабет, защото при тях съдържанието на мазнини и холестерол е по-ниско в сравнение с месото. Сьомгата и херингата от друга страна са богати на омега-3 мастни киселини, които намаляват нивата на холестерол и триглицериди в организма и подобряват дейността на сърцето. Избягвайте обаче пържената риба, по-добре е тя да се приготвя на фурна.

Добри мазнини. Продуктите богати на моно- и полиненаситени мастни киселини са показани за хора, страдащи от диабет. Такива мазнини се съдържат в авокадото, бадемите, орехите, маслините и зехтинът.