Начало / Диабет / Експериментално лечение при захарен диабет тип 1

Експериментално лечение при захарен диабет тип 1

сеп. 29, 2006

Международно клинично проучване показва, че лечението на захарен диабет тип 1 чрез трансплантация на инсулин-продуциращи панкреасни клетки все още не е успешно.

Методът на лечение, наречен Edmonton protocol представлява революционна техника за трансплантация на инсулин-продуциращи бета клетки на пациенти, страдащи от захарен диабет тип 1. Създаден е от канадски учени и се състои в инфузията на панкреасни клетки в черния дроб на пациента.

В проучването са участвали 36 диабетици от Северна Америка и Европа. Средната им възраст е била 41 години, като всички са били с тежък дългогодишен захарен диабет тип 1.

Първоначално след трансплантацията никой от пациентите не е имал нужда от инжектиране на инсулин. След една година при 10-ма диабетици трансплантацията се е провалила напълно, но 16 пациента все още не са имали нужда от инсулинови инжекции. Останалите 10-ма са се нуждаели от по-малка доза инсулин, в сравнение с нужната им преди трансплантацията доза. До две години след трансплантацията ¾ от пациентите отново са имали нужда от инжектиране на инсулин.

Както при всяка трансплантация пациентите са приемали имуносупресивни медикаменти, които са довели при някои от тях до странични ефекти като анемия, гадене, диария и др.

Според д-р Джеймс Шапиро, ръководител на проучването причината за краткотрайните резултати е, че само малка част от панкреасните клетки са се присадили успешно. Той и екипът му се надяват да подобрят процедурата, която за сега е много скъпа и има странични ефекти от имуносупресивните медикаменти.