Начало / Диабет / Генна мутация понижава риска от диабет

Генна мутация понижава риска от диабет

мар. 4, 2014

Американски учени са открили генна мутация, която понижава риска от захарен диабет тип 2.

Те са анализирали генома на 150000 човека от САЩ, Исландия, Швеция и Финландия. Всички участници са имали рискови фактори за диабет, като напреднала възраст и наднормено тегло, но въпреки това кръвната им захар е била в норма.

Резултатите от проучването показват, че хората, които са имали мутация в гена SLC30A8 имат 65 % по-нисък риск от диабет тип 2.

Протеинът, който се кодира от този ген е изключително важен за продукцията на инсулин от бета клетките на панкреаса. Хората с мутация в този ген имат малко по-високи нива на инсулин и малко по-ниски нива на глюкоза в кръвта.

Според авторите на проучването ако се създаде лекарство, което да имитира протективното действие на тази мутация, ще има уникална възможност за превенция на захарен диабет тип 2.

Данните от проучването, започнало преди 4 години са публикувани в сп. Nature Genetics.

Според Световната Здравна Организация 347 милиона хора страдат от диабет. Честотата на захарен диабет тип 2, който се свързва с наднормено тегло и заседнал начин на живот бързо нараства през последните години. Заболяването се появява, когато организма не може да контролира нивата на кръвната захар чрез инсулина, продуциран от панкреаса.

Последни публикации