Начало / Диабет / Глюкоза в урината – причини

Глюкоза в урината – причини

юли 3, 2024

глюкоза в урината

Глюкоза в урината често е признак на диабет, но може да бъде причинена и от бъбречно заболяване, бременност, страничен ефект от лекарства и др.

Обикновено урината съдържа много малко или никакво количество глюкоза. Това е така, защото бъбреците реабсорбират глюкозата обратно в кръвния поток. Когато бъбреците не могат да абсорбират цялото количество глюкоза, тя се отделя с урината.

Високи нива на глюкоза в урината, известни като глюкозурия, могат да възникнат, когато човек има висока кръвна захар или бъбречен проблем.

Референтни стойности на глюкоза в урината

Нормалното количество глюкоза в урината е от 0 до 15 mg/dL (0 до 0,8 mmol/l).

Роля на бъбреците за появата на глюкозурия

Бъбреците имат водеща роля в развитието на глюкозурия. Те са отговорни за филтрирането на кръвта, отстраняването на отпадъчните продукти и повторното усвояване на полезни вещества, включително глюкоза. Ето как бъбреците управляват глюкозата и как може да настъпи глюкозурия:

 • гломерулна филтрация

Кръвта навлиза в бъбреците през бъбречните артерии и се филтрира в гломерулите. Образува се първична урина, която съдържа вода, електролити, отпадъчни продукти и глюкоза.

 • тубулна реабсорбция

При преминаването на първичната урина през бъбречните туболи се извършва реабсорбция на глюкозата обратно в кръвния поток. Така в крайната урина няма глюкоза или тя е в много ниска концентрация.

Когато филтрираната от гломерулите глюкоза надхвърли капацитета на бъбречните тубули да я абсорбира, настъпва глюкозурия. Това може да се дължи на повишена кръвна захар (напр. при диабет) или на нарушена бъбречна функция (тубулна реабсорбция на глюкоза), или и на двете.

Бъбреците имат специфичен праг за реабсорбция на глюкоза, обикновено около 10 mmol/L. Когато кръвната захар се повиши над 10 mmol/L, капацитетът на бъбречните тубули за реабсорбция на глюкоза се превишава и излишната глюкоза се отделя с урината.

Какви са причините за повишена глюкоза в урината?

Най-честите причини за глюкозурия са:

Захарен диабет

 • диабет тип 1 – автоимунно състояние, при което панкреасът произвежда малко или никакъв инсулин, което води до високи нива кръвната захар.
 • диабет тип 2 – метаболитно разстройство, характеризиращо се с инсулинова резистентност и относителен инсулинов дефицит, което води до повишени нива на кръвната захар.
 • гестационен диабет – форма на диабет, която се появява по време на бременност и води до високи нива на кръвната захар.

При неконтролиран диабет и високи нива на кръвната захар, бъбреците не могат да абсорбират цялото количество глюкоза. Така излишната захар се изхвърля от тялото чрез урината.

Бременност

При много от бременните жени може да има глюкоза в урината. Причините за това включват:

 • повишена скорост на гломерулна филтрация – по време на бременност може да се филтрира повече глюкоза от бъбреците, отколкото се реабсорбира
 • хормоналните промени по време на бременност могат да повлияят на бъбречната функция. Повишените нива на прогестерон могат да променят функцията на бъбречните тубули, допринасяйки за глюкозурия.
 • промени в бъбречния праг за глюкоза – той намалява при някои бременни жени, което ги прави по-склонни към глюкозурия, дори ако нивата на кръвната им захар са в норма.

Глюкозурията може да бъде нормална находка по време на бременност, но е важно да се наблюдава, защото може да бъде и индикатор за гестационен диабет.

Наследствена бъбречна (ренална) глюкозурия

Бъбречната глюкозурия е рядко наследствено състояние, при което бъбречните тубули не могат да реабсорбират правилно глюкозата. В резултат се отделя глюкоза в урината въпреки нормалните или ниски нива на кръвната захар.

Може да бъде причинено от мутации в гена SGLT2, който кодира протеин, участващ в реабсорбцията на глюкоза в бъбреците. Повечето засегнати хора нямат симптоми и не се нуждаят от лечение.

Ендокринни нарушения

Възможно е появата на глюкозурия при някои ендокринни заболявания:

 • синдром на Кушинг – дължи се на повишени нива на кортизол в кръвта. Кортизолът може значително да повиши нивата на кръвната захар и да доведе до потенциална глюкозурия.
 • хипертиреоидизъм – повишените тиреоидни хормони могат да доведат до хипергликемия и последваща глюкозурия.
 • феохромоцитом – рядък тумор на надбъбречната жлеза, който произвежда адреналин. Адреналинът повишава нивата на кръвната захар и може да настъпи глюкозурия.
 • акромегалия – дължи се на повишена секреция на растежен хормон, който може да антагонизира действието на инсулина и да доведе до хипергликемия и глюкозурия.

Медикаменти

Високата захар в урината може да бъде страничен ефект от някои видове лекарства за диабет, известни като инхибитори на натриево-глюкозния ко-транспортер 2 (SGLT2).

SGLT2 инхибиторите понижават кръвната захар, като блокират бъбречната реабсорбция на глюкоза. Това може да доведе до глюкозурия. Медикаменти от този клас са:

 • Forxiga (дапаглифлозин)
 • Invokana (канаглифлозин)
 • Jardiance (емпаглифлозин).

Някои диуретици, кортикостероиди и бета-блокери също могат да повлияят нивата на кръвната захар и потенциално да доведат до глюкозурия.

Синдром на Фанкони

Синдромът на Фанкони се характеризира с дефект на проксималните бъбречни тубули, водещ до загуба с урината на редица електролити и вещества, включително и на глюкоза. Може да бъде наследствено или придобито заболяване.

Други причини за висока глюкоза в урината са:

 • остра бъбречна травма – тежкото и внезапно увреждане на бъбречната функция понякога може да доведе до глюкозурия
 • болест на Уилсън
 • тежък физически стрес или заболяване може да повши временно нивата на кръвната захар (стресова хипергликемия), което да доведе до глюкозурия.
 • диета – много висок прием на въглехидрати понякога може да доведе до преходна глюкозурия, ако нивата на кръвната захар надвишат бъбречния праг.

Прочетете за:
Видове диабет
Синдром на Кушинг