Консумацията на чай и кафе, включително безкофеиново кафе понижава риска от развитие на захарен диабет тип 2.
Австралийски учени са разгледали 18 отделни проучвания, обхващащи близо 500 000 души.
Анализът на данните показва, че хората, които пият по 3 – 4 чаши кафе или чай дневно имат с една пета по-нисък риск да развият диабет тип 2. Същото количество безкофеиново кафе намалява опасността от заболяването с една трета.
Консумацията на всяка допълнителна чаша кафе понижава риска със 7 %.
Според учените положителният ефект на тези напитки се дължи на съствки като магнезий, антиоксиданти и хлорогенна киселина, а не на кофеина.
Захарен диабет тип 2 обикновено възниква след 40-годишна възраст, когато панкреасните клетки все още произвеждат инсулин, но той не е достатъчен или не действа правилно.
Лекува се чрез диета и повишена двигателна активност, а при нужда се започва лечение с медикаменти.