Начало / Диабет / Как алкохолът влияе на кръвната ви захар

Как алкохолът влияе на кръвната ви захар

ян. 9, 2013

Алкохолните напитки са богати на калории и поради тази причина могат да повишат вашата кръвна захар. Въпреки това ако консумирате алкохол в умерени граници той може да не влияе отрицателно на вашия диабет и кръвната ви захар. Най-важното е да внимавате с количеството и калориите, които се съдържат във всяка чаша, която приемате.

Някои важни неща, които трябва да знаят диабетиците когато консумират алкохол са:

– Повишената консумация на спиртни напитки може да доведе до хипергликемия. Повечето хора забравят, че алкохолът съдържа голямо количество въглехидрати и не ги включат в плана си за хранене, за да могат правилно да изчислят от колко инсулин ще имат нужда, за да контролират кръвната си захар.

– Алкохолът може да причини много здравословни проблеми при диабетиците особено ако не се внимава. Ако диабетикът страда от заболявания свързани с панкреаса, бъбреците или черния дроб, алкохолът може да влоши тези състояния. Неконтролираната консумация може да доведе още и до зрителни проблеми. Затова е много важно да се консултирате с лекар, който да ви посъветва колко алкохол е позволен във вашето състояние.

–  Друг проблем, който може да възникне при диабетици при употреба на алкохол е хипогликемията. При разграждането на алкохола в черния дроб се потиска синтеза на глюкоза. Особено опасно за диабетиците е да пият на гладен стомах или веднага след тренировка.

– Алкохолът повишава апетитът и ако не следят кръвната си захар диабетиците може да имат проблеми. Също така това може да доведе до покачване на теглото. Затова диабетиците е важно да следят калорийния си внос и как той се променя при консумация на алкохол.

Ето и няколко полезни съвети за диабетиците:
– Алкохолните напитки трябва да се намалят до една или две на ден.

– Трябва да знаете колко калории се съдържат във всяка спиртна напитка особено тези, които се смесват с плодови сокове или други разредители, които съдържат въглехидрати и допълнително биха покачили кръвната ви захар.

– По-добре за вас е да консумирате алкохол, докато се храните и никога на празен стомах.

– Следете редовно кръвната си захар. Най-добре е да я проверите предварително преди да пиете, за да може по-лесно да я контролирате след това.

Приемът на алкохол е личен избор. Доказано е, че алкохолът не вреди, когато се приема в умерени граници. Въпреки това при диабетиците е важно да оценят положителното и отрицателното влияние на спиртните напитки върху техния организъм и да се консултират с техния лекуващ лекар, за да могат да вземат правилното за тяхното състояние решение.

Прочетете за:
Висока кръвна захар (хипергликемия)