Начало / Диабет / Как да се предпазите от усложненията на диабета?

Как да се предпазите от усложненията на диабета?

ян. 22, 2015

Диабетът е сериозно хронично заболяване, което изисква от пациентите дисциплинираност, както при храненето, така и при редовната употреба на предписаните медикаменти или инсулинови инжекции. Но вашите усилия ще ви се отблагодарят. Правилните грижи могат да ви предпазят от ранни усложнения.

Ето и някои съвети, които може да следвате, за да се предпазите от усложненията, които често съпътстват диабета:

  • Избирайте въглехидратите внимателно

Това, че страдате от диабет не значи, че напълно трябва да се откажете от въглехидратите. Трябва да избирате такива, които се разграждат по-бавно в тялото, което осигурява енергия за по-дълго време. За вас са препоръчителни бобови продукти, свежи плодове и зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни. Може да се посъветвате със специалист, относно това колко въглехидрати трябва да приемате на всяко ядене.

  • Не пушете

Тютюнопушенето увеличава риска от повечето от усложненията на диабета значително. Към тях спадат – развитие на некрози в долните крайници, увреждане на нерви, сърдечни заболявания и увреждане на очите.

  • Дръжте кръвното си под контрол

Както диабета, така и високото кръвно налягане може да доведе до увреждане на кръвоносните съдове. В комбинация двете заболявания могат да доведат до инсулт, инфаркт и други животозастрашаващи състояния.

Здравословното хранене и редовните упражнения могат да ви помогнат да поддържате кръвното си налягане в норма. Ако те нямат желания ефект може да се наложи редовен прием на медикаменти за понижаване на кръвното.

  • Следете редовно кръвната си захар

Нужно е веднъж дневно да изследвате нивото на кръвната си захар и да си водите дневник. Редовното измерване може да ви помогне да откриете отклонения в нивата, които могат да бъдат опасни за вас и да доведат до усложнения.

  • Редовно посещавайте очен лекар

За диабетиците се препоръчват един до два профилактични очни прегледа, с които да се следи дали не са настъпили някакви усложнения и те да бъдат рано третирани. Препоръчва се и поне веднъж годишно посещение при невролог.

  • Намалете солта

Намаляването на консумацията на сол може да спомогне за намаляване нивата на кръвното налягане, а също и ще предпази бъбреците ви от увреждане. Пациентите на възраст над 50 години, страдащи от високо кръвно налягане и диабет трябва да се консултират със специалист колко сол да консумират дневно.

  • Грижете се за нараняванията в областта на крайниците

Диабетът увеличава риска от инфекции и забавя оздравяването, затова е важно да обръщате внимание дори и на малки порязвания. Добре почиствайте раните и използвайте стерилни превръзки. Ако забележите, че оздравяването се забавя се консултирайте със специалист.