Начало / Диабет / Как магнезият може да ви предпази от развитие на диабет

Как магнезият може да ви предпази от развитие на диабет

май 8, 2013

Магнезият е микроелемент, който е нужен за много от процесите в нашия организъм. Един от тези процеси е продукцията на инсулин. Така с увеличаването на приема на магнезий с храната вие може да подпомогнете организма си в продукцията на инсулин и да се предпазите от развитието на диабет тип 1.

В едно проучване на всепризнато ендокринологично списание са били наблюдавани 330 участници за период от 20 години. В резултат на наблюденията учените са установили, че хората, които са приемали по 200 мг магнезий всеки ден са имали много по-малък риск за развитие на диабет. Хората, които са приемали по 100 мг магнезий на ден са имали 43 % по-голям риск за развитие на диабет тип 1, от тези, които са приемали по 200 мг магнезий.

Според учените тази разлика се дължи на факта, че магнезият е отговорен за продукцията на много ензими, които спомагат за обработването на глюкозата. Така с увеличеният прием на магнезий хората си осигуряват от една страна по-добро усвояване на глюкозата и от друга, правилна секреция на инсулин. Магнезият може да бъде открит в много естествени продукти.

Още повече в едно проучване на Университета Харвард, в което са участвали приблизително 17 000 доброволци от двата пола се е установило, че увеличеният прием на магнезий намалява риска и от развитие на диабет тип 2, тъй като намалява инсулиновата резистентност.

В друго проучване проведено в Мексико учените са изследвали дали хранителните добавки, съдържащи магнезий могат да подобрят съсътоянието на хора, страдащи от диабет. Резултатите са били много окуражаващи: хората, приемащи хранителни добавки с магнезий значително са подобрили усвояването на глюкоза в организма си и при тях симптомите на диабета са били по-слабо изразени.

Голямо количество магнезий може да бъде намерен в пълнозърнестите храни, боб, семена и много зеленчуци, основно зелените листни зеленчуци. Други източници на магнезий са краставиците, зеле, целина, броколи, спанак, ряпа, патладжан, диня и моркови.

Дефицитът на магнезий във вашето тяло може да бъде предотвратен чрез една добре балансирана диета. Ако въпреки употребата на продукти, богати на магнезий не успявате да си набавите нужните количества от този микроелемент може да прибегнете към хранителните добавки, съдържащи магнезий.

Прочетете за:
Магнезий
Дефицит на магнезий