Начало / Диабет / Как се диагностицира захарен диабет тип 2?

Как се диагностицира захарен диабет тип 2?

ное. 1, 2013

Захарният диабет тип 2 е широко разпространено заболяване, което засяга както мъже, така и жени. При този тип диабет инсулинът, който се произвежда от тялото не успява да изпълни своите функции. В резултат на това кръвната захар не се усвоява от клетките. Така тялото губи своят основен източник на енергия.

За разлика от диабет тип 1, при този тип диабет се наблюдава инсулинова резистентност и релативен инсулинов дефицит. При диабет тип 1 от друга страна има абсолютен инсулинов дефицит, поради разрушаване на островните клетки на панкреаса. Единият тип диабет може да бъде диференциран от другия по придружаващите обстоятелства около пациента. Диабет тип 2 е по-характерен за възрастните хора. Някои диагностични тестове, които могат да бъдат извършени са:

Изследване на кръвна захар в случаен момент

При диабета ранното диагностициране на заболяването е изключително важно за започване на навременно лечение и предпазване от усложнения. Най-бързият и лесен начин за доказване на диабет е изследването на нивата на глюкозата в кръвта в случаен момент от деня.

Без значение дали сте яли скоро или не ако нивата на кръвната ви захар са по-високи от 11 ммол/л това предполага наличие на диабет, особено ако завишените нива на кръвната захар са придружени с други симптоми, характерни за диабет като например силна жажда или често уриниране. Ако нивата на кръвната захар са между 7,8 ммол/л и 11,1 ммол/л може да се говори за предиабет, което значи, че при пациентът рискът за развитие на диабет е по-голям.

Изследване на кръвна захар на гладно

При това изследване е нужно пациентът да не се е хранил вечерта. На сутринта се взима кръв за изследване. Нормално е нивата на кръвната захар да са под 5,6 ммол/л. Кръвна захар на гладно между 5,6 и 6,9 ммол/л се счита за предиабет. Ако при две последователни изследвания бъде измерена кръвна захар над 7 ммол/л се смята, че пациентът страда от диабет.

Орален глюкозотолерантен тест

Този тест вече рядко се използва при диагностицирането на диабет. При него е нужно пациентът да не е вечерял предната вечер. Сутрин се взима кръв на пациента и се установяват нивата на кръвната захар. След това пациентът изпива течност съдържаща глюкоза и се взима кръв на 60 и 120 минута, за уточняване нивата на кръвната захар. Нормално 2 часа след изпиването на течността кръвната захар трябва да е под 7,8 ммол/л. Ако стойностите на кръвната захар са над 11,1 ммол/л, пациентът страда от диабет. Стойности между 7,8 и 11,1 индицират предиабетно състояние.

Търсене на глюкоза в урината

Нормално човешката урина не съдържа глюкоза. При пациентите с диабет обаче в урината се открива глюкоза. Ако при случайно изследване на урина се установи наличие на глюкоза лекарите препоръчват да бъдат извършени допълнителни диагностични тестове, като изследване на глюкоза на гладно и орален глюкозотолерантен тест.