Начало / Диабет / Как влияе стресът на захарния диабет?

Как влияе стресът на захарния диабет?

май 20, 2015

За стресът без значение дали е физически или емоционален се знае, че оказва влияние на нивата на кръвната захар, което за пациентите с диабет може да доведе до проблеми. Докато стреса може да повлияе на протичането на диабета, както директно, така и индиректно едновременно с това някои фактори свързани с диабета, като например откриването на диабет или адаптирането към схемата на лечение могат да стресират пациентите и да доведат до проблеми с кръвната захар.

Каква е връзката между стреса и диабета?

При стрес или силно напрежение в организма се отделят стресови хормони – адреналин и кортизол. Адреналинът има задачата да подготви организма ви за предстояща заплаха и причинява ускоряване на сърдечния пулс. Освен това обаче адреналинът причинява силно покачване на нивата на кръвната захар. Това е така, защото по този начин организмът се запасява с повече енергия, с която да може да отговори на предстояща заплаха или увреда. Другият стресов хормон кортизол също увеличава освобождаването на глюкоза в кръвта.

За съжаление вашият организъм не може да бъде програмиран така, че да отделя по-малко от тези стресови хормони при стрес, поради това че сте диабетици. В резултат на това вашата кръвна захар може да се покачи до опасни нива и затова трябва да бъдете много стриктни при следенето на вашето заболяване.

Не стига, че имате диабет и това достатъчно ви затруднява, но в същото време при стрес, хормоните които се отделят затрудняват допълнително отделянето на инсулин от панкреаса. Инсулинът е основния хормон, който регулира нивата на кръвната захар. Някои от тези хормони могат да допринесат и за развитието на инсулинова резистентност, на която се дължат много от случаите на диабет тип 2. Неслучайно и голям процент от пациентите, страдащи от този тип диабет са го развили след изпадането в силно стресираща ситуация.

Друга причина, поради която трябва да се стремите да се справяте бързо със стреса е, че стресовия хормон кортизол води до повишаване на апетита. Наистина при стрес хората имат склонността да се хранят повече. Освен това клетките в областта на корема се активират и започват да складират повече мазнини и като резултат от това има натрупване на мастна тъкан в тази област. За пациентите с диабет не се препоръчва покачването на тегло, защото това допълнително може да затрудни контрола на тяхното състояние.

Може да се опитате да се справите със стреса като приложите някоя релаксираща техника или да се упражнявате редовно. Добра идея е също и по-честият контрол на кръвната захар и приема на повече течности при стресова ситуация. Трябва да се опитате да откриете кои ситуации при вас водят до стрес и да се научите да се справяте с тях по-ефективно, за да предпазите организма си от нежелани усложнения на здравето.