Начало / Диабет / Каква е причината за повишено потене при хората с диабет

Каква е причината за повишено потене при хората с диабет

апр. 16, 2013

Повишеното потене е известно още с медицинския термин хиперхидроза. Изпотяването е обикновено в областта на ръцете, ходилата и подмишниците. Хиперхидрозата е едно от многото съпътстващи симптоми на диабета и много често бива неглижирана от пациентите като симптом.

Защо диабетиците се потят повече?

Има няколко начина за обяснение на този симптом при пациентите, страдащи от диабет:

– честата промяна в нивата на кръвната захар. Неправилния начин на живот и изборът на храни, които не са подходящи при диабет водят до сериозни флуктуации в нивата на кръвната захар, които от своя страна водят до изпотяване като странична реакция.

– увреждане на нерви. С прогресията на диабета могат да настъпят увреждания в автономната нервна система на пациентите. Това усложнение е рядко, но въпреки това ако то настъпи могат да се наблюдават промени в сърдечния ритъм, кръвното налягане и повишено изпотяване. Поради това често автономната невропатия се счита, като резултат от диабета.

– неправилно лечение на диабета. При неправилно увеличаване на инсулиновите дози може да настъпи хипогликемия, чийто характерен симптом е повишеното потоотделяне. Това състояние трябва да бъде лекувано бързо, преди настъпването на усложнения.

Кога пациентите трябва да търсят лекарска помощ?

Пациентите трябва да се консултират с лекар ако при тях изпотяването се наблюдава предимно вечер и това води до проблеми със съня. Друг повод за търсене на медициснка помощ е ако изпотяването е по цялото тяло не само в областта на ръцете и подмишниците.

Ако при вас потенето е асиметрично-например само в областта на едната подмишница е добре да се консултирате с вашия лекар.

Какво е лечението?

Антиперспирантите са налични под формата на дезодоранти, лосиони и могат да спомогнат за контролирането на прекомерното потене.

Инжекции с ботокс. Ботоксът е известен със своите парализиращи свойства и може да се използва за  блокиране на нервите в зоните, в които се наблюдава повишено потене и оттам намаляване на оплакванията на пациента.

Йонофореза – при този метод се използват нискочестотни електрически импулси, за да се блокира дейността на потните жлези.

Прочетете за:
Диабет и изпотяване