Начало / Диабет / Каква е връзката между диабет и депресия?

Каква е връзката между диабет и депресия?

мар. 27, 2015

Рискът от развитие на депресия при пациенти, които се лекуват за диабет тип 2 е по-висок от този при общата популация и експертите препоръчват двете състояния да се лекуват едновременно. Дори диабетиците, които имат леки симптоми на диабет трябва да следят редовно своето психично здраве. Все още не е ясно каква е връзката между двете състояния, според някои специалисти метаболитните промени, които настъпват в мозъка в резултат на диабета, могат да предизвикат настъпването на депресия.

Причини за депресия при диабет?

До този момент остава неясно дали лошите хранителни избори, които пациентите с депресия правят водят до диабет или трудностите при справяне с хронично заболяване, каквото е диабета могат да доведат до депресия. Изглежда, че и при двете заболявания влияят едни и същи рискови фактори, като например фамилност, затлъстяване, артериална хипертония и обездвижване.

Това, което експертите знаят със сигурност е, че лошият контрол на диабета може да имитира симптомите на депресия и развитието на депресия влошава протичането на диабета. Така например силно повишените или понижени нива на кръвната захар могат да предизвикат неспокойство, липса на енергия и тревожност.

Какви са симптомите на депресия?

В някои случаи пациентите могат да срещат много трудности при лечението на диабета. Ако се чувствате депресирани и чувството на тъга не премине за няколко дни вие може да страдате от депресия. Някои от по-често срещаните оплаквания на пациентите, страдащи от това състояние са:

  • неизвършване на дейности, които преди са доставяли удоволствие на пациентите
  • безсъние или прекалена сънливост
  • липса на апетит
  • трудности при концентрация
  • чувство на самотност
  • мисли за самоубийство
  • чувство на изолация и тъга
  • самонараняване.

Какво е лечението на диабетиците, страдащи от депресия?

Разпознаването на величината на риска е първата стъпка при лечението на депресията. Първо пациентите трябва да обсъдят ситуацията, в която се намират и оплакванията които имат със своя личен лекар. Той може да ги насочи към специалист, който може да им окаже нужната помощ. В лечебната схема се включват психотерапия или някаква друга форма на консултации със специалист и/или прием на антидепресивни медикаменти.

Междувременно вие сами може да направите някои неща, с които да подобрите своето състояние, като например да увеличите своята физическа активност. Всяка форма на упражнение ще ви помогне да се почувствате по-добре, поради отделянето на ендорфини от мозъка, които водят до подобряване на нашето настроение. Освен това повишената физическа активност повлиява положително и на протичането на диабета. Други мерки, които може да осъществите е да се интересувате по-активно за протичането на диабета при вас и да следите редовно състоянието си.

Последни публикации