Начало / Диабет / Kакви са късните усложнения от захарен диабет

Kакви са късните усложнения от захарен диабет

дек. 10, 2012

Диабетът е метаболитно заболяване, от което страдат все повече хора, затова и информацията относно усложенията, които настъпват в организма вследствие на него нараства толкова бързо. Може би се чудите защо лекарите толкова наблягат на нуждата от контролиране на кръвната захар в норма, но трябва да знаете, че ако диабетът не се контролира правилно високите нива на кръвната захар в бъдеще биха повлияли на дейността на голяма част от вашите органи. Има и други фактори, които оказват влияние върху усложненията на диабета, като например генетичната информация, която се съдържа във всеки един от нас.

Дълготрайно високите нива на кръвната захар причиняват усложнения, които стават видими едва след години, в някои случаи дори след деситилетия. Ако дълго време игнорирате високото ниво на вашата кръвна захар това може да доведе до увреда на кръвносните съдове, очите, бъбреците, кожата, нервите и сърцето.

Очни увреди
На хора с диабет се препоръчва да се консултират с офталмолог всяка година. Усложенията, които могат да настъпят са:
– замъглено виждане особено вечер
– сълзене на очите
– катаракта
– ретинопатия
– глаукома

Бъбречни увреждания
Правете си изследване на урината за търсене на белтък, поне веднъж годишно. Наличието на белтък в урината е симптом на бъбречно увреждане. Високото кръвно налягане също може да доведе до такива увреди, затова то също трябва да се следи редовно. Най-сериозното бъбречно увреждане, което настъпва в резултат на диабет е диабетната нефропатия. Симптоми на бъбречно увреждане са:
– подуване на лицето, ръцете и краката, особено рано сутрин
– покачване на теглото в резултат на отока.

Друга особено сериозна увреда е тази на нервите, в резултат на която възниква диабетната полиневропатия. Като усложнение на диабет може да настъпи също инсулт, тромбоза на кръвоносен съд и оттам възпаление, което да доведе до загуба на някои от пръстите или дори до загуба на цял крак. Други усложнения са свързани със заболявания на венците, поради нарушена циркулация на кръв в устната кухина и оттам загуба на зъби.

Как може да предотвратим усложенията на диабета?
– Редовно следете нивата на кръвната захар, холестерол и кръвно налягане.
– Обсъдете с вашия личен лекар, кой е най-подходящия хранителен режим за вашето състояние.
– За да сте сигурни, че нивата на кръвната ви захар са в норма я изследвайте всекидневно. Тя лесно може да се мери в домашни условия със създадените специално за тази цел електронни глюкометри.

Ако има някакво сериозно колебание в стойностите се консултирайте с лекуващия ви лекар.
Повечето от усложненията в резултат на диабетната болест настъпват бавно и постепенно в по-късна възраст и понякога пациентите дори не забелязват тяхната поява. Поради тази причина редовните консултации и прегледи са особено важни, за да може лекуващият ви лекар да забележи настъпилите увреди.