Начало / Диабет / Какво представлява диабетната нефропатия?

Какво представлява диабетната нефропатия?

май 30, 2013

Диабетната нефропатия е увреждане на бъбреците в резултат на диабет. В по-тежките случаи може да доведе до бъбречна недостатъчност. Но не при всички пациенти се стига до това тежко усложнение.

Бъбреците представляват орган с форма на бобено зърно. Всеки от бъбреците е изграден от множество малки структури, наречени нефрони. Нефроните филтрират кръвта, която преминава през бъбреците и по този начин изпълняват детоксиращата функция на бъбрека и освобождават човек от ненужните вещества. При диабетната нефропатия се увреждат именно нефроните и се нарушава нормалното функциониране на бъбреците.

Точната причина за настъпването на диабетната нефропатия все още не е напълно изяснена, но повечето учени смятат, че се дължи на неправилния контрол на кръвната захар от пациентите. Други фактори, които увеличават риска за настъпване на диабетна нефропатия са:
– високо кръвно налягане;
– фамилна история за бъбречни заболявания;
– тютюнопушене;
– възраст на пациента при диагностицирането на диабета.

Увреждането на бъбреците в резултат на диабета настъпва постепенно и се развива в продължение на 5-10 години, като в началото пациентите нямат характерни симптоми, които да подскажат, че бъбреците не функционират правилно. В повечето случаи пациентите се диагностицират едва, когато увредите са прекалено сериозни.

Кои са по-характерните симптомите на диабетната нефропатия?
– Наличие на белтък в урината. В началните стадии в урината се откриват малки количества белтък – микроалбуминурия. С напредването на заболяването количеството на белтъка в урината нараства. Нарастват стойностите и на креатинина и уреята в урината.
– Повишаване на кръвното налягане. Колкото по-сериозни са уврежданията на бъбреците, толкова повече се покачва кръвното налягане.
– Поява на отоци. Обикновено отоците се появяват рано сутрин в областта на лицето – най-често около очите и по крайниците.
– Бледост и анемия. Бъбреците секретират една особено важна съставка известна като еритропоетин, който стимулира кръвотворенето. Когато бъбреците бъдат увредени намалява количеството на еритропоетин и съответно настъпва анемия.
– Сърбеж по тялото. Когато бъбреците не функционират нормално отпадните продукти от обмяната не могат да бъдат премахнати напълно и те се натрупват в различни части на тялото, което води до характерен сърбеж.

Други не толкова специфични симптоми на диабетната нефропатия включват: намаляване на апетита, умора, главоболие, гадене и повръщане, проблеми със съня.

Какво е лечението на диабетната нефропатия?
Една от основните цели на лечението е да бъде регулирано кръвното налягане на пациента и да се забави процеса на увреждане на бъбречната функция. Важно е пациентите да прекратят употребата на цигари и да намалят количеството на солта, която приемат. Друга важна стъпка е да се намали количеството на приеманите с храната протеини.