Начало / Диабет / Какво представлява диабетната ретинопатия

Какво представлява диабетната ретинопатия

мар. 21, 2013

Диабетната ретинопатия представлява най-често срещаното очно увреждане при диабетици. При нея има промяна в устройството на кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват ретината. По-често диабетната ретинопатия се развива едновременно и в двете очи. В началните етапи пациентите нямат някакви оплаквания, но с прогресирането на заболяването настъпва намаляване на зрението и това става причина за търсене на медицинска помощ и откриване на проблема.

Каква е причината за диабетната ретинопатия?
Ако не успявате да поддържате нивата на кръвната си захар в норма, като усложнение може да настъпи увреждане на кръвоносните съдове. Диабетната ретинопатия настъпва, когато високите нива на кръвната захар увреждат малките кръвоносни съдове, изхранващи ретината. Ако освен от диабет, страдате и от високо кръвно налягане рискът от развитие на диабетна ретинопатия нараства неимоверно.

Какви са симптомите?
Обикновено в ранните стадии пациентите нямат някакви оплаквания и не са наясно, че при тях има някакъв проблем. Осезаемите промени в зрението настъпват в по-напредналите стадии на заболяването, когато вече са нанесени сериозни увреждания на ретината. Затова за диабетиците редовните очни прегледи са особено важни, за ранно диагностициране на диабетната ретинопатия.

Колко стадия има диабетната ретинопатия?

1. Лека непролиферативна ретинопатия. В този ранен стадий се наблюдават микро аневризми. При тях настъпва подуване подобно на балон, в някоя част на кръвоносен съд, който кръвоснабдява ретината.

2. Умерена непролиферативна ретинопатия. В този стадий се наблюдава блокиране на кръвотока от някои от кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват и изхранват ретината.

3. Тежка непролиферативна ретинопатия. Повече кръвоносни съдове биват блокирани и се нарушава кръвоснабдяването на цели области от ретината. Към мозъка се изпраща сигнал за формиране на нови кръвоносни съдове, които да осигурят нужния кръвоток.

4. Пролиферативна ретинопатия. В този стадий се наблюдава формиране вече на нови кръвоносни съдове, които да осигурят изхранването на ретината. Тези съдове обаче се различават от нормалните и лесно се нараняват. При тяхното кървене настъпва намаляване на зрението и в по-тежките случаи дори може да се стигне до слепота.

Как се диагностицира диабетната ретинопатия?
За откриването на различните форми на диабетна ретинопатия вашият офталмолог ще ви приложи няколко теста за ретинален скрининг, офталмоскопия, зрителен тест.

Прогнозата на диабетната ретинопатия е сравнително добра, ако бъде открита навреме и бъде приложено съответното адекватно лечение. Има три често използвани и успешни техники за лечение на диабетната ретинопатия – витректомия (отстраняване на стъкловидното тяло), лазерна операция и третата често прилагана техника е инжектирането на триамцинолон в окото. Най-важна остава обаче редовната профилактика и доброто контролиране на кръвната захар. С тези лесни за изпълнение стъпки пациентите сами могат да се предпазят от това нежелано усложнение на диабета.

Прочетете за:
Диабетна ретинопатия – стадии