Начало / Диабет / Какво представлява инсулиновата резистентност?

Какво представлява инсулиновата резистентност?

мар. 11, 2015

Инсулинът е хормон, който се отделя от панкреаса и играе основна роля в регулацията на метаболизма. След нахранване стомахът разгражда въглехидратите до глюкоза основно, като нейното повишаване в кръвта води до отделянето на инсулин.

Инсулиновата резистентност е състояние, при което тялото произвежда инсулин, но не го използва ефективно. При това състояние нивата на инсулин са повишени за известен период от време и тялото започва да губи чувствителността си към него. Веднъж след като тялото е започнало да става резистентно на инсулин е трудно процесът да бъде обърнат.

Повечето пациенти, страдащи от инсулинова резистентност не знаят, че страдат от него в продължение на много години, докато не развият диабет тип 2. Добрите новини са, че ако състоянието бъде диагностицирано в ранен етап развитието на диабет може да бъде предотвратено или поне забавено с промени в начина на живот.

При инсулиновата резистентност мускулите, мастните клетки и черния дроб не реагират адекватно на действието на инсулина и не успяват да усвояват правилно глюкозата от кръвта. Като резултат тялото се нуждае от повече инсулин, който да помогне за усвояването на глюкозата. С времето панкреаса не може да се справи с повишените нужди на организма от инсулин и се развива диабет.

Какви са причините за инсулиновата резистентност?

Все още не са установени точните причини за развитието на това състояние, но учените смятат, че има два основни рискови фактора:

  • Излишно телесно тегло

Според специалистите затлъстяването и особено натрупването на мазнини в областта на корема могат да станат причина за инсулинова резистентност. Мазнините около корема могат да причинят хронично възпаление в тялото, а то от своя страна уврежда организма без да се съпровожда от характерни симптоми. Това възпаление може да спомогне за развитието на инсулинова резистентност и диабет тип 2. Проучванията сочат, че редуцирането на теглото намалява риска от инсулинова резистентност.

  • Намалена физическа активност

Много специалисти наблягат на връзката между физическата активност и инсулиновата резистентност. В мускулите се използва основната част от глюкозата, която се образува след хранене. Нормално активните мускули разграждат глюкозата до енергия и запълват резервите си от кръвообращението, като по този начин се поддържат нивата на глюкозата.

Проучванията сочат, че след тренировка мускулите стават по-чувствителни към инсулина и по този начин с редовните физически натоварвания може да намалите риска от инсулинова резистентност.

Какви са симптомите на инсулиновата резистентност?

Един от най-лесно забележимите ранни симптоми на това състояние е наддаването на тегло, особено в областта на корема. Други чести оплаквания на пациентите са:

  • повишена умора
  • повишен апетит
  • трудно концентриране
  • повишено кръвно налягане.

Как да се справите с инсулиновата резистентност?

Пациентите с инсулинова резистентност могат да подобрят своето състояние чрез някои промени в начина на живот, правилно хранене, редовни физически натоварвания.

Нуждата от инсулин може да бъде понижена чрез намаляване на приема на бял хляб, сладкиши с високо съдържание на захар. Препоръчително е да увеличите консумацията на фибри и някои зеленчуци като броколи, зелен фасул, моркови и листни зеленчуци.