Начало / Диабет / Какво представлява неконтролираният диабет?

Какво представлява неконтролираният диабет?

окт. 26, 2015

диабет

Неконтролиран е този диабет, при който пациентите не следят състоянието си за дълъг период от време и не спазват предписаното им лечение. През това време нивата на кръвната захар са завишени над нормата и ако състоянието не се коригира навреме могат да настъпят сериозни усложнения на здравето на пациента. По-честите симптоми при неконтролиран диабет са:

  • Влошена функция на червата и пикочния мехур

В резултат на повишените нива на кръвната захар за по-дълъг период от време се увреждат редица нерви в тялото. Така например някои пациенти с диабет не усещат позиви за уриниране дори и при препълнен пикочен мехур поради увреда на нервите, отговорни за неговото функциониране. В други случаи може да се наблюдават запек или диария ако се засегнат нервите, инервиращи тънките черва.

  • Намален слух

Звукът преминава сложен път от външната среда към мозъка преди да го възприемем. Множество нерви и кръвоносни съдове взимат участие в този път. Високите нива на кръвната захар могат да увредят част от тях и поради тази причина влошаването на слуха е два пъти по-често при пациентите с диабет.

  • Влошено зрение

Пациентите с неконтролиран диабет съобщават, че са започнали да виждат замъглено или, че виждат кръгли петна. При продължително повишени нива на кръвната захар зрението се влошава и се развива диабетна ретинопатия. Това е изключително опасно състояние, което ако не бъде коригирано навреме пациентите могат да загубят зрението си.

  • Кожен сърбеж и промени по кожата

При повишаване на нивата на глюкозата в кръвта кожата задържа все по-малко вода в себе си и това води до нейното изсушаване и появата на сърбеж. При разчесване на кожата могат да се образуват малки ранички, през които да навлязат бактерии и да възникне кожна инфекция.

  • Изтръпване на крайниците

При неконтролираният диабет често се увреждат нервите на долните крайници, което става причина за тяхното изтръпване и намалена чувствителност. Поради тази причина пациентите често трябва да проверяват състоянието на своето крайници, защото могат да ги наранят без да усетят.

  • Мускулни крампи

Нарушеното кръвоснабдяване в резултат на недобре контролиран диабет може да причини болезненост и мускулни крампи на мускулите на бедрата, подбедриците и седалището. Обикновено крампите се засилват при движение и се облекчават с почивка.

Как да намалим риска от неконтролиран диабет?

Диабетът може да се контролира и пациентите да водят напълно нормален начин на живот, ако спазват препоръките за лечение на лекарите и приемат медикаментите си редовно или си инжектират инсулин в определените часове. Освен спазването на лечебния план важно за поддържането на диабета е и да водите здравословен начин на живот. Ако все пак не контролирате състоянието си достатъчно добре и настъпят усложнения може да се наложи да бъде назначено допълнително лечение, да се извърши хирургична манипулация или да въведете някои промени в начина си на живот.