Начало / Диабет / Кои фактори от ежедневния живот влияят на диабета?

Кои фактори от ежедневния живот влияят на диабета?

ян. 18, 2016

алкохол

За пациентите с диабет поддържането на нивата на кръвната захар в норма може да бъде голямо предизвикателство. Това е така, защото множество фактори променят нивата на кръвната захар. Някои от основните фактори, които влияят на протичането на диабета са:

  • Хранене

Правилното хранене е крайъгълният камък при контрола на диабета. Пациентите с това заболяване трябва задължително да знаят кои храни са подходящи за тях и кои не. Въглехидратите са тези, които повишават най-рязко нивата на кръвната захар и затова едно от първите неща, на които специалистите учат диабетиците е в кои храни какво количество въглехидрати се съдържа и да приемат определени грамове въглехидрати на ден.

Колкото е възможно се опитвайте да балансирате своите порции и да планирате всяко едно хранене. Препоръчително е на всяко хранене да приемате балансирана комбинация от въглехидрати, белтъчини, плодове и зеленчуци.

Друг много важен фактор при добрия контрол на диабета е да координирате много добре времето на хранене и поставяне на инсулин. Така например ако порцията храна, която сте приели е много малка, след поставянето на инсулин нивата на кръвната захар могат да спаднат прекалено много, което е опасно за вас.

  • Упражнения

Физическата активност е друг много важен фактор за контрола на диабета. Когато тренирате вашите мускули използват глюкоза за енергийни нужди. Освен това, когато тренирате редовно вашето тяло усвоява инсулина много по-ефективно. Преди да започнете упражнения обаче трябва да се консултирате с вашия лекуващ лекар какви упражнения са подходящи за вас и доколко може да натоварвате тялото си. Важно е преди и след тренировка да измервате нивата на кръвната си захар, за да се предпазите от опасно понижаване на кръвната захар. Задължително носете в себе си малък шоколад или пакетчета захар за всеки случай, ако усетите, че кръвната ви захар пада по време на тренировка.

  • Медикаменти

Ако трябва да приемате лекарства за лечение на други състояния освен диабета трябва задължително да се консултирате със специалист, защото те могат да повлияят на медикаментите за лечение на диабет и да попречат на тяхното действие. Не си позволявайте да взимате медикаменти без лекарско предписание.

  • Заболяване

Когато сте болни в тялото ви се отделят стресови хормони, които му помагат да се бори със заболяването. Ако в резултат на заболяването страдате от гадене и повръщане и не може да се храните редовно може да се наложи да коригирате дозата на инсулина си, за да не предизвикате силно занижаване на нивата на глюкозата.

  • Алкохол

В черният дроб нормално се образува глюкоза, която се складира, за да помага за поддържането на нивата на кръвната захар. Когато обаче черният дроб трябва да метаболизира алкохол, който сте приели той не може да изпълнява по-горната си функция и така може да се стигне до опасно снижаване на нивата на кръвната захар и да изпаднете в хипогликемия. Ако все пак искате да консумирате алкохол от време на време трябва да го подбирате много внимателно. Сухите вина и нискоалкохолната бира имат по-малко калории и въглехидрати и те са по-подходящи за диабетици. Трябва да знаете, че действието на алкохола е дълготрайно и той може да снижи кръвната ви захар часове след като сте го консумирали, затова ако преди лягане пиете алкохол задължително трябва да измерите кръвната си захар и ако тя е под 5,6 е препоръчително да похапнете нещо леко.

  • Менструация

При жените хормоналните промени, които настъпват преди и по време на менструация могат да повлияят на диабета им и нивата на кръвната захар. Затова и специалистите съветват жените стриктно да следят кръвната си захар по време на менструация, за да са наясно как кръвната захар се влияе от това състояние и ако е нужно да направят промени в количеството на инжектирания инсулин.

  • Стрес

Хормоните, които се отделят в тялото по време на стресови ситуации могат да повишат кръвната захар. Затова и трябва да се научите как да се справяте по-добре в такива ситуации. Някои техники на релаксация могат да ви помогнат. Вашето здравословно състояние е много по-важно от всичко останало и затова не трябва да се поддавате на стреса и негативните емоции.