Начало / Диабет / Кои органи се засягат при диабет?

Кои органи се засягат при диабет?

авг. 10, 2015

Диабетът е хронично заболяване, при което има засягане на редица органи. Основният белег на това заболяване е покачването на нивата на кръвната захар, което води до хронична умора и други, характерни за заболяването симптоми. С времето в резултат на трудното поддържане на нивата на кръвната захар се увреждат някои органи, като увреждането е необратимо и в някои случаи дори се налага трансплантация на нов орган. Затова и специалистите препоръчват пациентите стриктно да следят своето състояние и редовно да ходят на профилактични прегледи, при които могат да бъдат открити промени в органите, които все още да са обратими.

Органите, които най-често се засягат при диабет са:

  • Сърце

Сърцето е един от органите, които се увреждат в резултат на диабета. Хроничното повишение на нивата на кръвната захар води до увреждане на кръвоносните съдове. В резултат на това към сърцето достига по-малко кръв и това води до редица проблеми. Недостатъчният приток на кръв кара сърцето да работи на по-високи обороти, което причинява болки в гърдите, задух и ритъмни нарушения. В по-редки случаи може да се стигне до по-сериозни усложнения като инфаркт или инсулт.

  • Бъбреци

Почти една трета от пациентите с бъбречна недостатъчност са диабетици. Когато нивата на кръвната захар са повишени излишното количество се излъчва с урината. Това е и една от причините диабетиците да уринират по-често. Хроничното повишение на кръвната захар уврежда гломерулите, които изграждат бъбреците и чиято функция е да филтрират урината и да излъчват ненужните и вредни вещества от организма и така с времето бъбреците започват да работят неефективно.

  • Очи

Докато катарактата или глаукомата могат да се срещнат и при пациенти без диабет, диабетната ретинопатия е усложнение, характерно основно за тези пациенти. При диабетната ретинопатия има запушване на малките кръвоносните съдове и се образуват нови на неправилни места, което води до влошаване на зрението на пациентите.

  • Нерви

Учените са намерили връзка между повишените нива на кръвната захар и увреждането на нервите в тялото. Най-често се увреждат периферните нерви и пациентите започват да се оплакват от намаляване на чувствителността в крайниците.

  • Долни крайници

Краката се увреждат много често при пациентите с диабет. Това се дължи на редица причини:
– увреждането на имунната система в резултат на диабета причинява забавено зарастване на наранявания в долните крайници
– засягането на нервите намалява чувствителността и пациентите по-трудно усещат болезненост в краката.

  • Полови органи

При мъжете дълго протичащият диабет се свързва с еректилна дисфунцкия и импотентност. При тях създаването на потомство се затруднява. При жените се наблюдава вагинална сухота и болезненост при сексуални контакти.