Начало / Диабет / Кои са най-добрите храни за диабетици?

Кои са най-добрите храни за диабетици?

авг. 28, 2013

Ако страдате от диабет е особено важно още в началото при откриването на заболяването да се информирате кои храни са препоръчителни при вашето състоянние и кои трябва да избягвате. Доброто хранене ще спомогне за контролирането на вашето състояние и нивата на кръвната захар в норма. Ето и кои именно трябва да бъдат във вашия лист на полезни храни:

1. Зеленчуци

Зеленчуците са изключително богати на полезни хранителни вещества и фибри и не са калорични. Опитвайте се да консумирате свежи зеленчуци при всяко ядене. Обикновено зеленчуците съдържат по-малко въглехидрати от плодовете. Особено полезни при диабет са краставиците, зелето. Добре е зеленчуците да са свежи или приготвени на пара или на скара.

2. Плодове

Плодовете имат същите предимства като зеленчуците. Плодовете са бедни на мазнини, богати на фибри и са нискокалорични. Те са много добър източник на антиоксиданти, които спомагат за предпазването на нервите, сърцето и очите. Тъй като обаче плодовете са богати на естествена захар трябва да внимавате с техните количества. Приемайте най-много три пъти дневно плодове.

3. Бобови храни

Бобовите храни са най-добрия източник на фибри за диабетиците. Те засищат глада за по-дълго, забавят леко храносмилането и пречат на кръвната захар рязко да повиши своите нива след нахранване. Може да приготвяте бобовите продукти под вида на супа или да ги добавяте в салати.

4. Риба

Бърза и лесна за приготвяне рибата е много добър източник на протеини и е за предпочитане пред мазните меса, които трябва да бъдат избягвани от диабетиците. Освен това рибата е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, които спомагат за доброто здраве на нашите артерии. Опитвайте се да ядете риба поне два пъти седмично.

5. Пилешко месо

Пилешкото месо и особено пилешките гърди са нискокалорични, не са мазни и са много добър избор при диабет. Една порция пилешки гърди съдържа само 142 калории и 3 грама мазнини.

6. Ядки

Ядките са изключително полезна храна при много състояния, включително и при диабет. Те са богати на „добри“ мазнини, които спомагат в борбата със сърдечните заболявания. Тези „добри“ мазнини освен това помагат и за по-добрия контрол на нивата на глюкозата в кръвта. Ядките са много добър източник на витамин Е и антиоксиданти. Много проучвания са установили, че ако включите ядките във вашия хранителен режим те не само ще спомогнат за по-доброто контролиране на диабета, но и може да ви помогнат да свалите някои излишни килограми.

7. Кисело мляко

Киселото мляко е богато на белтъци и калций. Няколко проучвания са установили, че хората, които консумират повече храни богати на калций успяват да отслабнат по-лесно и по-рядко развиват инсулинова резистентност. За закуска избирайте нискомаслено кисело мляко със свежи плодове.

8. Зехтин

Зехтинът спада към групата на „добрите“ мазнини. Счита се, че той помага за контролиране на нивата на кръвната захар и намалява инсулиновата резистентност. Опитвайте се да готвите основно със зехтин.