Начало / Диабет / Стриктният контрол на глюкозата при диабет тип 1 удължава живота

Стриктният контрол на глюкозата при диабет тип 1 удължава живота

ян. 7, 2015

Хората, които стриктно контролират нивото на кръвната си захар веднага след като бъдат диагностицирани със захарен диабет тип 1 живеят по-дълго, показва ново проучване, публикувано в сп. JAMA.

Учени от университета в Дънди, Шотландия са провели проучване сред повече от 24000 пациента, страдащи от захарен диабет тип 1, които са били на възраст над 20 години.

Резултатите са показали, че продължителността на живота при мъжете, болни от диабет тип 1 е 11 години по-малка, в сравнение с мъжете, които не страдат от това заболяване. За жените с диабет тип 1 тази разлика е 13 години.

Според авторите на проучването тези резултати са обнадеждаващи, тъй като проучвания от минали години са показвали разлика от 15 до 27 години.

През последните 20 – 30 години е постигнат значителен напредък в лечението на захарен диабет тип 1, отбелязват специалистите. Най-важно обаче остава своевременното откриване на заболяването и стриктното контролиране на кръвната захар.

Основните причини за понижената продължителност на живота при диабетиците са бъбречните и сърдечно-съдови усложнения.

Захарният диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което поради увреждане на задстомашната жлеза намалява продукцията на инсулин. Дефицитът на инсулин води до намалено проникване на глюкозата в клетките (мускулни, мастни, чернодробни) и до повишаване на кръвната захар.