Начало / Диабет / Костни и ставни проблеми свързани с диабет

Костни и ставни проблеми свързани с диабет

фев. 10, 2015

костите

Диабетът е заболяване, което води до увреждане на инервацията и кръвообращението. Това от своя страна след време може да доведе до увреждане на костите и ставите на пациентите. За тези усложнения на заболяването се говори по-рядко, отколкото за по-често срещаните диабетна ретинопатия, невропатия и бъбречни увреждания.

Някои от по-честите ставни и костни проблеми, които се дължат на диабет са:

  • Стъпало на Шарко

Това състояние е известно още и като невроартропатия. При него има дислокация най-често в областта на ставите на глезена и стъпалото. Освен това могат да се наблюдават патологични фрактури, деформации и деструкция на костите в тази област.

Пациентите, страдащи от невроартропатия се оплакват от подуване и зачервяване около ставите, изграждащи долните крайници. Обикновено засегнатият крайник е по-топъл от другия и пациентите съобщават за известна болка.

Ако състоянието бъде открито в ранен стадий прогресията на заболяването може да бъде забавена. На пациентите се препоръчва да избягват извършването на дейности свързани с вдигане на тежести.

Остеопорозата е състояние, при което костите отслабват и стават по-лесно податливи на фрактури. Най-често се засягат костите в областта на гръбнака, китката и таза. При пациентите с диабет тип 1 има по-голям риск от развитие на остеопороза.

Обикновено в ранните етапи на това заболяване пациентите нямат оплаквания. Едва с напредването на заболяването може да се забележи намаляване на ръста, изкривяване на походката и по-чести фрактури.

На пациентите с остеопороза се препоръчва да водят здравословен начин на живот, да приемат повече млечни продукти. В някои случаи могат да бъдат предписани хранителни добавки, съдържащи витамин Д.

  • Остеоартрит

При остеоартрит има възпаление на тъканите, изграждащи ставите. При хората с наднормено тегло се оказва по-голямо напрежение върху ставите. По-честите оплаквания на пациентите с остеоартрит са болка, скованост, намалена подвижност в областта на ставите.

Специалистите съветват пациентите да се движат, колкото се може повече. За облекчаване на болката могат да бъдат предписани болкоуспокояващи. В някои случаи на пациентите може да бъде препоръчана физиотерапия.

Това е състояние, при което има придръпване на един или няколко от пръстите на ръката към дланта. То се дължи на задебеляване на съединителната тъкан в областта на дланта и пръстите. Дюпюитреновата контрактура е често срещана при пациентите с дългогодишен диабет, поради метаболитните промени, които настъпват в техния организъм.

В някои случаи инжекциите с кортикостероиди могат да намалят възпалението на съединителната тъкан в областта на дланта. Когато има необратими промени като придръпване на пръсти е нужна хирургична интервенция.

  • Болест на Форестие

При болестта на Форестие има задебеляване на лигаментите и сухожилията в областта на гръбнака. Това заболяване по-често се свързва с диабет тип 2. Пациентите с болест на Форестие се оплакват от намалена подвижност в областта на гръбнака и скованост. За облекчаване на симптомите се предписват болкоуспокояващи, а в редки случаи може да бъде извършена и операция.