Начало / Диабет / Лечение на диабетно стъпало

Лечение на диабетно стъпало

авг. 6, 2013

Захарният диабет е заболяване, което уврежда множество системи в организма на човек. В резултат на нарушаването на баланса на нивата на глюкозата в кръвта може да се увредят нервната система, бъбреците, кръвоносните съдове, очите. Диабетът намалява способността на тялото да се бори с инфекции. С напредване на диабета може да се увредят кръвоносните съдове и нервите на стъпалата и да се стигне до развитие на диабетно стъпало.

С развитието на диабетно стъпало пациентът може да има нарушаване на сетивността на крайниците. Нарушава се и правилното изхранване на крайниците, което може да има за резултат развитие на язви по стъпалото. Хората с диабет са с 25% по-висок риск от останалите да загубят крайник в резултат на диабетно стъпало.

Как сами може да се грижите за стъпалата си ако страдате от диабет?

  • Редовно оглеждайте всеки крак отблизо

Само леко убождане или някакво малко нараняване в областта на стъпалата при вас може да има много сериозни последици. Тъй като в резултат на диабета сетивността в крайниците може да бъде намалена е важно да оглеждате обстойно крайниците си за наранявания, които не сте усетили.

  • Правилен избор на обувки

Носете памучни чорапи, които да не стягат. При покупките на обувки също избирайте такива обувки, които да са удобни за продължително ходене.

  • Спрете цигарите

Ако страдате от диабет е най-добре да се откажете от цигарите, защото те могат да влошат вашето състояние и да спомогнат за по-ранното развитие на диабетно стъпало. Това е така, защото в резултат на тютюнопушенето се увреждат малките кръвоносни съдове и се нарушава кръвообращението, което има сериозно отношение към диабетното стъпало.

  • Избягвайте дейности, които могат да увредят краката ви

Някои дейности увеличават риска от увреждане крайниците и трябва да бъдат избягвани от хора, които страдат от диабет. Такива са например ходене бос или поставяне на топли предмети върху крайниците.

Какво е медицинското лечение на диабетното стъпало?

Изборът на метод на лечение зависи от това колко увреден е точно крайника и дали са се развили язви.

Лечението на повърхностни язви, които са обхванали само горния слой на кожата включва почистване на язвата и премахване на мъртвата кожа от специалист.

Ако се е развила инфекция могат да бъдат приложени антибиотици. Пациентът трябва да почиства областта около язвата два пъти дневно с предоставени от лекаря медикаменти. За предпочитане е пациентът да не натоварва значително крайника, на който се е развила язвата, докато трае лечението. Поне веднъж седмично трябва да се проверява как върви възстановяването на язвения дефект от медицински специалист.

Язви, които са се разпространили до мускулите и костите обикновено се нуждаят от болнично лечение. Може да се наложи да бъдат направени допълнителни лабораторни изследвания и рентгенови снимки, които да уточнят точното разпространение на язвения дефект. Може да се наложи да се извършви операция за премахване на язвата, което в по-тежките случаи може да включва и ампутация на засегнатия крайник.