Меню

Учени от Университета в Илинойс, Чикаго са разработили нов подход за лечение на диабет тип 1. Те са комбинирали лимфоцити на пациента с донорски стволови клетки, при което лимфоцитите се научават отново как да се държат спрямо собствените клетки на организма.

Това преобучение на клетките на имунната система, позволява на бета клетките на панкреаса да започнат да продуцират инсулин отново.

В резултат от лечението дневните нужди от инсулин са се понижили значително, дори при дългогодишни диабетици без собствена продукция на инсулин.

Проучването показва че този метод на лечение със стволови клетки е безопасен и без странични ефекти.

Ако се докаже, че лечението е успешно, то може да се използва и за лечение на други автоимунни заболявания, като лупус и ревматоиден артрит.

Спирането на антоимунната атака е ключов момент в лечението на диабет тип 1 .

Захарен диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което имунните клетки на организма по погрешка започват да атакуват бета клетките на панкреаса, които продуцират инсулин. В резултат продукцията на инсулин намалява или спира и хората, страдащи от захарен диабет тип 1 трябва да си набяват инсулин чрез инжекция.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!