Начало / Диабет / Микроалбуминурия – предиктор на диабетна нефропатия?

Микроалбуминурия – предиктор на диабетна нефропатия?

окт. 17, 2013

Диабетът е често срещано заболяване, което може да засегне, както децата, така и възрастните хора. Диабет тип 1 често се нарича още ювенилен диабет, защото обикновено започва в детска възраст. При него имунната система на пациента атакува собствените клетки на панкреаса, които произвеждат инсулин. Лечението на този тип диабет се извършва с редовно инжектиране на инсулин. Диабет тип 2 се характеризира с по-късно начало. Той се нарича още неинсулинозависим диабет,  защото при него има отделяне на инсулин, но той не успява да изпълнява функциите си.

Диабетът често води до различни усложнения в други органи и системи, като например ретинопатия, инсулт, увреждане на крайниците, кожни инфекции и бъбречни проблеми. 40 на всеки 100 пациента с диабет страда от увреждане на бъбреците, висок холестерол и високо кръвно налягане.

Какво представлява нефропатията?

При нефропатията има увреждане на бъбреците. Тя е едно от усложненията на диабета. Според Американската Национална Бъбречна Фондация при диабета се увреждат малките кръвоносни съдове, включително и тези на бъбреците. В резултат на това увреждане на кръвоносните съдове бъбреците не успяват да изпълняват адекватно функциите си да пречистват кръвта от ненужните токсини и да задържат нужните вещества. Така бъбреците започват да пропускат микроалбумин в урината, а в тялото се задържа повече вода и сол, което води до покачване на теглото и поява на отоци в областта на глезените.

Какво точно представлява микроалбуминурията?

Микроалбуминурията се определя като състояние, при което има отделяне на албумин в урината между 30 и 300 милиграма дневно. Препоръчва се нивата на албумин в урината да се изследват рано сутрин. Преди се препоръчваше да се изследва цялото количество урина, отделено за 24 часа, но този метод беше отхвърлен и определен за недостатъчно точен.

Микроалбуминурията се счита за сериозен рисков фактор за развитието на диабетна нефропатия и бъбречна недостатъчност. Ако бъдат установени факторите, които водят до промяната от нормално отделяне на минимални количества албумин в урината до микроалбуминурия, най-вероятно диабетната нефропатия би могла да бъде предотвратена. Едни от установените вече рискови фактори за микроалбуминурия са високо кръвно налягане, дислипидемия, тютюнопушене и голяма продължителност на диабета.

Хората с диабет трябва често да изследват профилактично урината си за микроалбуминурия. При хората с диабет тип 1 се препоръчва изследване на урината за наличие на албумин на всеки 5 години. При пациентите с диабет тип 2 се препоръчва урината да се изследва най-скоро след откриването на диабета.

Прочетете за:
Микроалбуминурия