Редовната консумация на кисело мляко може да предотврати развитието на диабет тип 2, показва ново проучване, публикувано в сп. BMC Medicine.

Американски учени са установили, че ежедневната консумация на 28 г кисело мляко понижава риска от диабет с близо една пета.

Те са проучили резултатите от три отделни проучвания, обхващащи над 200000 мъже и жени. На всеки две години в продължение на три десетилетия участниците в проучванията са давали информация за здравословното си състояние и хранителните си навици. При старта на проучванията никой от участниците не е страдал от диабет тип 2, но в техния край е имало на 15000 болни от това заболяване.

Анализът на диетата на участниците е показал, че консумацията на кисело мляко предотвратява появата на диабет. Такава зависимост не е била установена за приема на мляко или сирене.

Според авторите на проучването положителният ефект на киселото мляко върху диабета вероятно се дължи на балансираното съдържание в него на магнезий, калций и мастни киселини. Счита се, че пробиотиците в киселото мляко подобряват метаболизма.

Освен това хората, които редовно ядат кисело мляко като десерт вероятно консумират по-малко от вредните сладкиши.

Необходими са обаче още изследвания преди да се даде съвет на хората да включват киселото мляко в ежедневната си диета.
Захарният диабет тип 2 обикновено възниква в средна възраст, като основен рисков фактор е затлъстяването. Лошото контролиране на кръвната захар води до увреждане на редица органи – бъбреци, нерви, очи.

Най-добрият начин за превенция на захарен диабет тип 2 е поддържането на нормално телесно тегло, спортуването и здравословното хранене с ограничен прием на сол, захар и мазнини.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!