Начало / Диабет / Може ли киселото мляко да понижи риска от диабет?

Може ли киселото мляко да понижи риска от диабет?

ное. 25, 2014

Редовната консумация на кисело мляко може да предотврати развитието на диабет тип 2, показва ново проучване, публикувано в сп. BMC Medicine.

Американски учени са установили, че ежедневната консумация на 28 г кисело мляко понижава риска от диабет с близо една пета.

Те са проучили резултатите от три отделни проучвания, обхващащи над 200000 мъже и жени. На всеки две години в продължение на три десетилетия участниците в проучванията са давали информация за здравословното си състояние и хранителните си навици. При старта на проучванията никой от участниците не е страдал от диабет тип 2, но в техния край е имало на 15000 болни от това заболяване.

Анализът на диетата на участниците е показал, че консумацията на кисело мляко предотвратява появата на диабет. Такава зависимост не е била установена за приема на мляко или сирене.

Според авторите на проучването положителният ефект на киселото мляко върху диабета вероятно се дължи на балансираното съдържание в него на магнезий, калций и мастни киселини. Счита се, че пробиотиците в киселото мляко подобряват метаболизма.

Освен това хората, които редовно ядат кисело мляко като десерт вероятно консумират по-малко от вредните сладкиши.

Необходими са обаче още изследвания преди да се даде съвет на хората да включват киселото мляко в ежедневната си диета.
Захарният диабет тип 2 обикновено възниква в средна възраст, като основен рисков фактор е затлъстяването. Лошото контролиране на кръвната захар води до увреждане на редица органи – бъбреци, нерви, очи.

Най-добрият начин за превенция на захарен диабет тип 2 е поддържането на нормално телесно тегло, спортуването и здравословното хранене с ограничен прием на сол, захар и мазнини.