Начало / Диабет / Мускулни крампи при диабетици

Мускулни крампи при диабетици

дек. 12, 2013

мускулни крампи

Много от диабетиците се оплакват от чести крампи в мускулите, които ги будят нощем. Повечето от тях не знаят, каква е причината за тези крампи и не знаят какво да направят, за да предотвратят тяхната повторна поява.

Мускулните крампи при диабетиците могат да се дължат на редица причини. Една от вероятните причини, при диабетиците, които са на инсулинова терапия е ниското ниво на калия в кръвта. Друга възможна причина за мускулни крампи са ниски нива на калций в кръвта.

Една от често срещаните причини за мускулни крампи е диабетната невропатия. С времето при диабета се увреждат периферните нерви, те изтъняват и стават податливи на дразнители, което води до мускулни крампи. В резултат на диабета могат да се увредят и стените на артериите на крайниците, което да влоши кръвоснабдяването и по този начин да доведе до мускулни крампи.

Как може да се предпазите от мускулни крампи?

Първата и много важна стъпка в тази насока е да пиете достатъчно течности. Трябва да доставяте на тялото си нужното дневно количество течности. По този начин ще освободите тялото си от вредните токсини, които също могат да предизвикат мускулни крампи.

Ако при вас мускулните крампи се дължат на ниски нива на калия, може да си набавите този важен микроелемент с консумация на банани. Така например може да ядете по един банан дневно и ще възстановите нивата на калия в кръвта си. Ако не сте почитатели на бананите може да си набавите нужните количества калий и с хранителни добавки.

Редовните упражнения са много важни при превенцията на мускулните крампи. Правете упражнения за разтягане на мускулите. При всяка тренировка е много важно преди да започнете да загреете, за да се предпазите от травми и да не увредите мускулите си.

Освен с тренировки може да се предпазите от крампи и с масажиране на най-често засегнатите мускули. Някои лекари препоръчват и аплицирането на топла вода върху мускулите, за тяхното отпускане.

Прочетете за:
Мускулни крампи през нощта – причини