Меню

Американската администрация по храните и лекарствата (US FDA) одобри Januvia (sitagliptin phosphate) – ново перорално антидиабетно средство на фармацевтичната компания “Мерк и ко”.

Januvia е първият представител на нов клас лекарства за лечение на захарен диабет тип 2, наречен инхибитори на dipeptidyl peptidase-4 (DPP-4 inhibitors).  Прилага се веднъж дневно по една таблетка самостоятелно или в комбинация с други антидиабетни средства като Metformin, Actos и Avandia.

Januvia повишава способността на организма сам да понижава повишеното ниво на кръвната захар. Лекарството блокира продукцията на ензим, наречен dipeptidyl peptidase-4, който нормално инактивира глюкагон-подобен пептид -1(GLP-1) – хормон, продуциран от червата. В резултат на това нивото на този хормон се повишава и той стимулира панкреаса да продуцира повече инсулин, като едновременно сигнализира на черния дроб да спре продукцията на глюкоза.

Най-честите странични ефекти са зачервено гърло, инфекции на горните дихателни пътища, главоболие и диария. Главно предимство на Januvia е, че не води до повишаване на теглото.

Цената на една таблетка Januvia в САЩ ще бъде $ 4.86.

Швейцарската фармацевтична компания Новартис има подобно лекарство, наречено Galvus, което чака да бъде одобрено от американската администрация по храните и лекарствата.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!