Начало / Диабет / Очни проблеми в резултат на диабет тип 2

Очни проблеми в резултат на диабет тип 2

фев. 13, 2013

Диабетът втори тип обикновено се проявява след 40 годишна възраст. При тази форма на диабет тялото произвежда инсулин, но неговото количество или е по-малко от нормалното или тялото не успява да го усвои правилно. Диабетът тип 2 обикновено се контролира с диета, упражнения и съответните за това състояние медикаменти. В някои случаи пациентите могат да се лекуват и с инжекции с инсулин, но по принцип тази форма на диабет се разглежда като инсулинонезависим тип диабет.

Какви очни проблеми могат да настъпят в резултат на диабета?

Ако страдате от диабет е особено важно редовно да посещавате вашият очен лекар. Покачването на кръвната захар повишава риска от очни проблеми. Всъщност е установено, че диабета е една от водещите причини за слепота във възрастта между 20 и 74 години.

Ако забележите, че зрението ви леко се замъглява не бързайте да си купувате очила, защото това може да се дължи на диабета и зрението ви след кратък период да се възстанови до нормалното. Това замъгляване се дължи на покачване нивата на кръвната захар.

Трите основни очни заболявания, които могат да се развият при пациентите, страдащи от диабет са: катаракта, глаукома и диабетна ретинопатия.

Катаракта
Катарактата представлява замъгляване на лещата на окото и нарушаване на нормалното зрение. Пациентите трудно фокусират предметите. Катарактата по принцип може да се прояви нормално и при хора с напредване на възрастта, но при наличието на диабет риска за нейната поява силно се покачва.
По принцип лечението на катарката е премахване на увредената леща и заменянето й с нова.

Глаукома
Глаукомата се появява при неправилно оттичане на очната течност и в резултат на това покачване на вътреочното налягане. Това покачено налягане води до увреждане на нерви и кръвоносни съдове. Много е важно пациентите с диабет редовно да посещават офталмолог за измерване на вътреочното налягане и навременно откриване на проблема.
Лечението включва поставяне на специални капки, лазерни процедури, в някои случаи и операция. Операцията и лазерните процедури целят възстановяване на правилното оттичане на очната течност и нормализиране на очното налягане.

Диабетна ретинопатия
Ретината представлява група от специализирани клетки, които преобразуват светлината в съответните образи. Оттам информацията се изпраща за обработка към мозъка. При диабетната ретинопатия настъпва увреждане на малките кръвоносни съдове и оттам нарушаване на правилното функциониране на ретината.
Диабетната ретинопатия е една от водещите причини за настъпване на слепота в развитите страни. Един от най-значимите рискови фактори за появата на ретинопатия е давността на диабета. Отколкото повече време страдате от диабет, толкова по-голям е риска за ретинопатия.

Какво може да направите, за да се предпазите от очните усложнения на диабета?
– Редовно ходете на профилактични прегледи и следете вашето зрение. Дори най-малката промяна, която забележите трябва да се доуточни от лекар.
– Регулирайте кръвната си захар в норма и редовно приемайте предписаните ви лекарства.
– Хранете се здравословно и балансирано.
– Спортувайте редовно и избягвайте тютютнопушенето и алкохола.

Прочетете за:
Глаукома – видове
Диабетна ретинопатия – стадии