Начало / Диабет / Откритие дава надежда за лечение на захарен диабет тип 1

Откритие дава надежда за лечение на захарен диабет тип 1

окт. 10, 2014

Учени от Харвардският университет твърдят, че са направили огромна крачка към успешното лечение на захарен диабет тип 1.

Те са разработили метод за трансформиране на човешки ембрионални стволови клетки в инсулин продуциращи бета клетки в голямо количество, което е необходимо за трансплантация.

Тестове върху мишки, болни от диабет тип 1 са показали, че лабораторно създадените клетки могат да произвеждат инсулин и да контролират нивото на кръвната захар в продължение на месеци.

Според авторите на проучването самата идея не е била сложна, много по-трудно се оказало реализирането на целта им, което е отнело повече от 15 години.

Следващата задача пред учените ще бъде да установят дали трансформираните стволови клетки ще бъдат ефективни и при хората. Необходими са обаче още много изследвания преди да се започне клинично проучване с хора.

Това откритие може да сложи край на ежедневното инжектиране на инсулин за милиони хора, страдащи от диабет тип 1.

Захарният диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което собствени клетки на организма атакуват и разрушават бета клетките на панкреаса, които продуцират инсулин – хормон, който регулира нивото на кръвната захар. При повишаване на кръвната захар настъпват увреждания в редица органи.

Една от причините това проучване да е толкова обещаващо е, че инсулин продуциращите клетки регулират кръвната захар по-добре, отколкото инжектираният инсулин и това ще помогне на болните да избегнат тежките усложнения на заболяването.

Проучването е публикувано в сп. Cell.