Начало / Диабет / Първи симптоми на диабет тип 2

Първи симптоми на диабет тип 2

мар. 20, 2024

първи симптоми на диабет

Захарният диабет тип 2 е хронично състояние, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар, обикновено в резултат на неспособност на тялото да използва правилно инсулина. За разлика от диабет тип 1, който често се проявява с внезапни и тежки симптоми, диабет тип 2 може да се развие бавно и незабележимо. Това понякога затруднява разпознаването му в начален стадий. Ето защо познаването на първите признаци е от решаващо значение за навременната диагноза и ефективното управление на състоянието.

Първи симптоми на диабет тип 2

Ранните признаци на диабет тип 2 включват:

Повишено отделяне на урина (полиурия)

Един от най-ранните признаци на диабет тип 2 е полиурията – отделяне на голямо количество урина (над 2,5 л). Когато нивата на кръвната захар са повишени, бъбреците работят по-усилено, за да филтрират и елиминират излишната глюкоза. Този процес води до по-често уриниране, включително и през нощта. В резултат настъпва дехидратация и повишена жажда.

Сухота в устата и прекомерна жажда (полидипсия)

Сухотата в устата, лепненето на устните и прекомерната жажда, съчетани с често уриниране са първите признаци на диабет тип 2. Пациентите приемат голямо количество вода, но тя не утолява жаждата.

Постоянен глад (полифагия)

Въпреки редовното хранене, хората с недиагностициран диабет тип 2 могат да изпитват постоянен глад. Този прекомерен глад, известен като полифагия, възниква, когато поради инсулинова резистентност клетките не могат да абсорбират правилно глюкозата. В резултат тялото не може да получи достатъчно енергия от приетата храната. Хората с диабет тип 2 се чувстват постоянно гладни, независимо, че наскоро може да са яли. Това допринася за преяждане и потенциално наддаване на тегло.

Колебания в теглото

Диабетиците от тип 2 в голямата си част са с наднормено тегло. При тях може да има известни вариации в телесното тегло, но не се наблюдава характерното за диабет тип 1 рязко отслабване. По-изразена загуба на тегло има едва, когато се развие инсулиново изчерпване на панкреаса.

Постоянна умора и слабост

Чувството на постоянна умора и отпадналост, дори след достатъчна почивка, може да е индикация за диабет тип 2. При диабет тип 2 клетките на тялото не получават достатъчно глюкоза като източник на енергия. Затова диабетиците се чувстват изтощени и отпаднали.

Замъглено виждане

Промени в зрението, като замъгляване или затруднено фокусиране, могат да бъдат ранен предупредителен знак за диабет тип 2. Повишените нива на кръвната захар могат да причинят дисбаланс на течностите в окото, да повлияят на формата на лещата и да доведат до временни смущения в зрението. Когато захарта е висока, зрението се замъглява, но когато спадне то отново, се избистря.

Тези промени първоначално са леки и периодични, но те не трябва да се пренебрегват. Нелекуваният диабет може да причини по-тежки очни усложнения, включително диабетна ретинопатия.

Бавно зарастващи рани

Високата кръвна захар може да увреди нервите и кръвоносните съдове, нарушавайки кръвообращението. Когато нервите са увредени, чувствителността в засегнатата област е намалена и пациентите могат да не разберат, че имат рана. Лошото кръвоснабдяване ограничава достъпа на необходимите хранителни вещества и кислород до порязвания и рани за правилното им зарастване. В резултат на това лечението може да отнеме седмици или дори месеци, което увеличава риска от инфекция. Рецидивиращи фурункули и карбункули може с години да предшестват изявата на диабета.

Повтарящи се инфекции

Високите нива на глюкоза в урината са благоприятна среда за развитието на бактерии и гъби. Ето защо диабетиците страдат от чести инфекции на пикочните пътища и гениталиите. Чести са и микозите между пръстите на краката.

Тъмни петна по кожата

Acanthosis nigricans се характеризира с появата на тъмни петна по кожата. Откриват се в гънките на тялото, като врата, подмишниците и слабините. Въпреки че не се отнася само за диабета, acanthosis nigricans често се свързва с инсулинова резистентност и може да служи като индикатор за метаболитно нарушение.

Суха, сърбяща кожа

Лошото кръвообращение, съчетано със загубата на течности (поради честото уриниране), може да доведе до изсушаване на кожата. Сухата кожа е причина за сърбеж по кожата. Мъжете често страдат от упорит анален и скротален сърбеж, а при жените се наблюдава генерализиран и генитален сърбеж.

Промени в съзъбието

Пародонтозата, разклащането и ранното падане на зъбите (често преди 40-годишна възраст) са признаци, които могат с години да предшестват изявата на диабета.

Изтръпване на крайниците

Периферната невропатия е често срещано усложнение на неконтролирания диабет тип 2. Високите нива на кръвната захар могат да увредят нервите, което води до усещане за изтръпване или мравучкане, особено в ръцете и краката.

Разпознаването на първите симптоми на диабет тип 2 е от решаващо значение за бързото диагностициране и своевременно лечение. Въпреки че тези предупредителни знаци могат да бъдат едва доловими, те не трябва да се пренебрегват, тъй като нелекуваният диабет може да доведе до сериозни усложнения. Чрез ранно лечение на диабета и промени в начина на живот, хората могат ефективно да управляват състоянието си и да намалят риска от дългосрочни усложнения.

Прочетете за:
Как се поставя диагнозата захарен диабет?