Начало / Диабет / Подаграта повишава риска от диабет тип 2

Подаграта повишава риска от диабет тип 2

окт. 6, 2014

Подаграта може да повиши риска от развитие на захарен диабет тип 2 особено при жените, показва ново проучване.

Учени от Бостън са проследили повече от 35000 болни от подагра във Великобритания и са установили, че жените, страдащи от това заболяване са имали 71 % по-голяма вероятност да развият диабет в сравнение с хората, които нямат подагра. При мъжете риска е бил по-висок с 22 %.

Според авторите на проучването подаграта може да повиши риска от диабет, независимо от другите рискови фактори за заболяването, например затлъстяване.

Подаграта предизвиква силна болка, оток и зачервяване в ставите, като най-често се засяга първата метатарзофалангеална става на палеца на десния крак. Заболяването се среща по-често при мъже. Дължи се на нарушена обмяна на пурините в резултат, на което се повишава пикочната киселина, която се отлага под формата на кристали в тъканите.

Захарният диабет се характеризира с високи нива на кръвната захар, което води до увреждане на бъбреците, съдовете и нервите.

Това проучване показва наличието на ясна връзка между двете заболявания, но не може да я обясни и докаже. Учените предполагат, че възпалителният процес при подагра вероятно повишава риска от диабет. Роля могат да имат и някои рискови фактори, които са общи за двете заболявания, например висок холестерол и високо кръвно налягане.

Болните от подагра често злоупотребяват с алкохол, имат повече здравословни проблеми, приемат кортикостероиди и диуретици по-често в сравнение с хората, които нямат подагра, отбелязват авторите на проучването, публикувано в Annals of the Rheumatic Diseases.

Най-добрият начин да намалите вероятността да заболеете от подагра или диабет е да контролирате рисковите фактори, като високо кръвно налягане, повишен холестерол и затлъстяване.

Прочетете за:
Подагра