Начало / Диабет / Ползата от зеления чай за хора с диабет тип 1

Ползата от зеления чай за хора с диабет тип 1

мар. 6, 2013

Зеленият чай е полезен източник на ценни хранителни вещества и антиоксиданти. Препоръчва се на хората, които страдат от диабет тип 1. Той е един от трите чая, познати в цял свят, който се резорбира най-добре и най-пълно от организма. Това спомага за максимално запазване на полезните антиоксиданти, които се съдържат в него.

Регулира кръвната захар
Зеленият чай спомага за контролирането на кръвната захар в норма. Така той намалява отрицателното действие на ниските нива на инсулина в организма. Зеленият чай се бори срещу развитието на диабет тип 1, а ако вече диабетът се е развил в организма на човека този чай забавя неговите усложнения. Той е особено полезен при диабетици след нахранване, когато нивата на глюкозата се покачват бързо. Зеленият чай съдържа антиоксиданти, които пречат на глюкозата да се резорбира в червата и по такъв начин предотвратяват бързото покачване на нейните нива. Такъв подобен ефект има и червеното вино, което също съдържа полифеноли.

Намалява кръвното налягане
Консумацията на една чаша зелен чай всекидневно намалява с 50 % симптомите на високото кръвно налягане. Това се дължи на факта, че чаят разширява кръвоносните съдове и по този начин намалява стойностите на кръвното налягане.

Намалява нивата на холестерола
Хората, които пият зелен чай всеки ден имат по-ниски нива на холестерола от тези, които не употребяват чай. Зеленият чай съдържа полифеноли, които пречат на тялото да усвоява холестерола. Ако не сте почитатели на зеления чай може да приемате добавки, съдържащи зелен чай, които също съдържат достатъчно от полезните за организма полифеноли.

Ако пиете всекидневно поне половин чаша зелен чай това спомага за намаляване на риска от развитие на диабет тип 1, а освен това ви доставя особено важни за организма вещества. Нещо повече редовната консумация на чай може да бъде много добро попълнение към хранителния режим и да подпомага поддържането на телесното тегло и да намалите нивата на стреса.

Важно е обаче да знаете, че зеленият чай съдържа значително количество кофеин, дори повече от кафето. Затова трябва да се консумира с внимание и да не се прекалява, защото прекалените количества зелен чай могат и да влошат вашето кръвно налягане, диабет или друг здравословен проблем. Доказано е още, че зеленият чай помага и за предпазване от рак на яйчниците, хепатит и някои други заболявания.