Начало / Диабет / Предиабет – преди да развиете диабет

Предиабет – преди да развиете диабет

мар. 28, 2016

предиабет

Предиабетът е състояние, при което нивата на кръвната ви захар са над нормалните, но все още не са достатъчно високи, за да бъдете диагностицирани с диабет тип 2. Ако не бъдат взети навременни мерки много често пациентите развиват диабет в следващите години. Ако бъдете диагностицирани с предиабет това може да значи, че дълготрайните увреждания на сърцето и нервната система, които настъпват при диабет могат да настъпят с времето и при вас.

Предиабетът може да бъде възможност за вас да подобрите своя начин на живот. Прогресията от предиабет в диабет е възможно да бъде спряна, ако положите усилия да се храните здравословно и да сте физически активни.

Какви са причините зе предиабет?

Точната причина за развитие на предиабет все още не е ясна, но специалистите смятат, че наличието на роднини с диабет и генетичната предразположеност оказват силно влияние. Важни фактори за предиабет са затлъстяването и липсата на физическа активност.

Това, което е ясно със сигурност е, че пациентите с предиабет не усвояват правилно глюкозата и това води до нейното натрупване в кръвообращението вместо да изпълнява своята основна функция да доставя енергия на клетките.

Какви са симптомите при предиабет?

Често при предиабета няма някакви характерни симптоми и оплаквания. Един възможен признак, по който може да се познае това състояние е появата на по-тъмни кожни участъци в определени части на тялото. Това състояние е известно като акантозис нигриканс. По-честите части на тялото, в които се появяват тъмни кожни участъци са шията, лактите, колената.

Класически алармиращи симптоми, които могат да индицират, че от предиабет вече сте развили диабет са:

  • силна жажда
  • често уриниране
  • умора
  • замъглено зрение.

Как се поставя диагнозата?

Три теста могат да помогнат за диагностицирането на предиабет:

Тест за гликиран хемоглобинпри това изследване се установява какво количество от кръвната захар е захваната от хемоглобин – белтък, който се намира в кръвта. Тази стойност може да даде информация какви са били стойностите на кръвната захар през последните 2-3 месеца. Този тест не се извършва на гладно. Стойности на гликирания хемоглобин между 5,7 – 6,4 са характерни за предиабет.

Изследване на кръвната захар на гладно – при това изследване трябва да не сте яли от предната вечер и ще ви бъде взета кръв за изследване рано сутрин преди да закусите. Ако стойностите на кръвната ви захар  са между 6,1 – 6,9 mmol/l това означава, че най-вероятно сте развили предиабет. По-високи от тези стойности индикират диабет.

Орален глюкозо толерантен тест – за целта на това изследване първо се взима кръв сутрин рано след поне 8 часов период без хранене. След това на пациента се дава да изпие глюкозен разтвор и отново се взима кръв 2 часа след приемане на разтвора. Ако кръвната захар 2 часа след изпиването на глюкозния разтвор е по-висока от 7,8 – 11,1 ще бъдете диагностицирани с предиабет.

Какво е лечението при предиабет?

При предиабет специалистите препоръчват на пациентите да променят начина си на живот, за да се предпазят от развитието на диабет. Важно е да се храните здравословно, да приемате повече фибри, плодове и зеленчуци. Друга важна промяна е да бъдете физически активни. Постарайте се да тренирате поне 2-3 пъти седмично между 30 минути и един час. Изберете си спорт, който ви доставя удоволствие. Важното е да сте активни. Ако сте с наднормено тегло ще е нужно да свалите няколко килограма, за да намалите риска от развитие на диабет.