Начало / Диабет / Причини за повишаване и за понижаване на кръвната захар

Причини за повишаване и за понижаване на кръвната захар

юни 16, 2014

Контролирането на нивото на кръвната захар е изключително важно за болните от захарен диабет, тъй като повишаването или понижаването на глюкозата може да доведе до редица усложнения.

Ето някои чести причини за повишаване и понижаване на кръвната захар:

Причини за повишаване на кръвната захар:

 • Кофеин

Изпиването на една чаша кафе може да повиши кръвната ви захар. Дори черното кафе, което не съдържа калории повишава глюкозата благодарение само на кофеина. Ето защо черният чай, зеленият чай и енергийните напитки, съдържащи кофеин могат да затруднят контрола на кръвната захар при диабетици.
Известно е обаче, че други съставки в кафето, например магнезий и антиоксиданти спомагат за превенцията на захарен диабет тип 2.

 • Храни без съдържание на захар

Много храни, които не съдържат захар също могат да повишат нивото на глюкозата в кръвта. Това е така, защото те могат да съдържат въглехидрати под формата на нишесте или фибри.

 • Стрес

Стресът по време на работа може да повлияе върху нивото на кръвната ви захар. По време на стрес тялото ви произвежда хормони, които водят до повишаване на кръвната захар. Това е по-изразено при хората, страдащи от захарен диабет тип 2.

 • Спортни напитки

Целта на тези напитки е бързо да възстановят течностите и да предотвратят възникването на дехидратация при спортуване. Някои от тях обаче могат да съдържат значително количество въглехидрати. При леки физически натоварвания е по-добре да приемате само вода. Спортните напитки са подходящи при по-тежки и продължителни упражнения. Необходимо е обаче да проверите колко въглехидрати съдържат и дали са безопасни за вас.

 • Сушени плодове

Внимавайте със сушените плодове, тъй като те съдържат повече въглехидрати. Консумирането на три фурми например ще ви достави 15 г въглехидрати.

 • Медикаменти

Редица лекарства, като например кортикостероиди и диуретици могат да станат причина за повишаване на кръвната ви захар. Някои антидепресанти могат да повишат или да понижат глюкозата в кръвта. Ето защо трябва да се консултирате с лекаря си за възможните странични ефекти на лекарствата, които приемате.

 • Менопауза

Хормоналните промени по време на менопауза повлияват използването на инсулина от организма, поради което жените, болни от диабет могат да имат по-трудно контролеруема кръвна захар.

 • Висока температура

Високата температура през лятото затруднява контрола на кръвната захар и може да бъде опасна за диабетиците.

Причини за понижаване на кръвната захар

 • Домакинска работа

Почистването на дома или пазаруването могат да спомогнат за понижаването на кръвната захар при диабетици. Много от ежедневните домашни задължения, които извършвате се считат за умерена физическа активност и са особено полезни за здравето ви.

 • Пробиотици

Пробиотиците са храни, които съдържат полезни бактерии, като например киселото мляко. Те подобряват храносмилането и могат да помогнат за контрола на кръвната захар. Трябва да внимавате киселото мляко да не съдържа допълнително плодове и захар.

 • Канела

Проучвания показват, че канелата може да подобри използването на инсулина в тялото и да понижи кръвната захар при диабетици.

 • Сън

По време на сън кръвната захар може значително да се понижи, особено при болните от диабет тип 1. Ето защо е важно да следите кръвната си захар преди лягане.

 • Спорт

Физическата активност е изключително важна за хората с диабет. Интензивните и продължителни упражнения обаче могат значително да понижат глюкозата в кръвта. Проверявайте кръвната си захар преди, по време и след спортуване.

Алкохолните напитки съдържат много въглехидрати и първоначално те повишават кръвната захар. Няколко часа след консумацията на алкохол обаче кръвната захар се понижава. Ако консумирате алкохол най-добре е това да става с прием на храна и в ограничено количество.

Прочетете за:
Глюкоза в кръвта
Висока кръвна захар (хипергликемия)
Хипогликемия (понижена кръвна захар)