Меню

Хората, страдащи от псориазис имат по-голяма вероятност да развият захарен диабет тип 2, показва проучване сред повече от 500000 британци.

Учени от Великобритания са установили, че при пациентите с лека форма на псориазис риска от захарен диабет тип 2 е незначително по-висок в сравнение с риска при хората, които не страдат от това заболяване.

При пациенти с тежка форма на псориазис, обаче риска от захарен диабет тип 2 значително нараства.

Проучването показва също, че на пациентите с тежка форма на псориазис по-често се предписват орални хипогликемични средства и по-често се започва лечение с инсулин.

Не е известно дали лекарствата, използвани за лечение на псориазис имат ефект върху риска от развитие на диабет.

Предишни проучвания показват, че псориазиса повишава риска от миокарден инфаркт, инсулт, метаболитен синдром поради хроничното възпаление. Това може да се отнася и за захарен диабет тип 2, тъй като цитокините, които играят роля при псориазиса се свързват и с предизвикването на инсулинова резистентност.

Специалистите съветват болните от псориазис да се хранят здравословно и да спортуват редовно, за да се предпазят от захарен диабет.

Псориазисът е една от най-честите дерматози, която се характеризира с появата на сребристобели плаки по кожата.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!