Начало / Диабет / Ранни признаци на диабет

Ранни признаци на диабет

авг. 13, 2013

Според Световната здравна организация над 200 милиона души по света страдат от диабет. Тъй като случаите на диабет и неговите усложнения нарастват с всяка изминала година експертите насочват вниманието към това колко е важно заболяването да бъде откривано в най-ранен период.

Преди да развият диабет повечето пациенти минават през етап на предиабет. Предиабетът се определя като нарушен глюкозен толеранс. Хората с нарушен глюкозен толеранс са с по-висок риск от развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. В Америка един на всеки четири американеца над 20 години се отнася към групата на пациенти с предиабет. Обикновено предиабетното състояние няма някакви характерни симптоми, които да накарат пациентите да потърсят лекарска помощ. Има някои знаци, които все пак могат да подпомгнат ранното откриване на предиабетното състояние.

1. Пациенти, които са високорискови за развитие на диабет тип 2

Ако в семейството ви има случаи на диабет, то при вас рискът за развитие на предиабет и след това на диабет е значително по-голям. Ако по време на бременността сте била диагностицирана с гестационен диабет или сте родила поне едно дете с тегло над 4,5 килограма може да страдате от предиабет. Хората на възраст над 45 години, водещи заседнал начин на живот също са по-застрашени от развитие на диабет тип 2.

2. Наличие на класически диабетни симптоми

Повечето пациенти с предиабет по принцип нямат симптоми, които да ги карат да търсят помощ. Но пациентите, при които нивата на кръвната захар са повишени значително могат да изпитват някои от характерните за диабета симптоми като например често уриниране, жажда, отслабване на тегло, силна умора.

3. Наднормено тегло

Повечето пациенти с предиабет обикновено са с наднормено тегло. Освен това наднорменото тегло е рисков фактор за по-нататъшно развитие на диабет. Тревожното при пациентите с предиабет е,че те не успяват да намалят теглото си въпреки ограничения в храненето и засилената двигателна активност.

4. Често недоспиване

Хората, които спят по-малко от 6 часа на ден са по-застрашени да развият предиабет. Трудното заспиване може да се дължи на хормонален дисбаланс, поради нарушенията в нивата на глюкозата.

5. Поява на нови тъмно оцветени петна по кожата

Хората с предиабет могат да развият кожното заболяване известно като акантозис нигриканс. При това състояние по тялото в областта на кожните гънки се появяват тъмно оцветени петна. Най-често това е областта на шията, подмишниците, колената.

Последни публикации