Начало / Диабет / Сънната апнея може да влоши протичането на диабета

Сънната апнея може да влоши протичането на диабета

фев. 21, 2014

Ново проучване сочи, че сънната апнея може да влоши контрола на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2, тъй като при нея има нарушаване на най-дълбоката фаза на съня. Тези данни са един допълнителен стимул за пациентите със сънна апнея да носят своята CPAP маска, която осигурява протичане на съня без паузи и без нарушаване на дишането.

От години наред е известно, че сънната апнея, която се характеризира с дихателни паузи и опасни спадове на нивата на кислород в кръвта повишава значително риска от развитие на диабет тип 2. По-тежките случаи на сънна апнея обикновено се свързват и с по-лош контрол на нивата на кръвната захар.

Въпреки, че дихателните паузи при сънната апнея могат да настъпят по всяко едно време през нощта учените са установили, че паузите, които настъпват по време на фазата на съня, при която има бързо движение на очните ябълки са най-опасни и имат най-сериозен ефект върху дълготрайния контрол на кръвната захар.

Тази фаза на съня обикновено настъпва рано сутринта, няколко часа преди събуждане. Учените са установили, че голям брой от пациентите махат своята маска обикновено по средата на нощта, защото трудно свикват с нея. Като резултат лечението на сънната апнея не се контролира добре и това може да има сериозен ефект върху протичането на диабета при тези пациенти и влошаване на контрола върху нивата на кръвната захар.