Начало / Диабет / Съвети за отслабване при диабет

Съвети за отслабване при диабет

фев. 3, 2016

отслабване

Когато страдате от диабет, свалянето на дори 5% от теглото може значително да подобри контрола на кръвната ви захар, да понижи кръвното ви налягане и да ви помогне да се почувствате значително по-добре. За съжаление обаче диабетът затруднява отслабването. Както инжектирането на инсулин, така и приемът на медикаменти за контрол на диабета водят до повишаване на теглото.

Ако сте с наднормено тегло, страдате от диабет или сте в риск от развитие на диабет трябва да се упражнявате. Няма как да избегнете това. Упражненията помагат за по-доброто усвояване на инсулина и допринасят за по-добрия контрол на кръвната захар. Ако наистина искате да свалите килограми физическите тренировки трябва да бъдат неделима част от вашия план. Преди да започнете с тренировките обаче е добре да се консултирате с лекар, който да оцени вашето физическо състояние и да прецени кои упражнения са подходящи за вас.

За пациентите с диабет спазването на диета е много трудна задача. Когато става въпрос за хранене повечето от хора не знаят какво е препоръчително и какво не, когато трябва редовно да следите кръвната си захар и да си инжектирате инсулин. За да можете да спазвате диета, с която да свалите килограми първото, което трябва да направите е да научите, колкото се може повече за въглехидратите и кои са препоръчителни за вашето състояние. След това може да започнете постепенно да намалявате количеството на порциите си.

Консумирайте повече плодове и зеленчуци. Експертите съветват да избягвате картофите, царевицата и фасула, защото те имат високо въглехидратно съдържание. Когато избирате месо внимавайте то да е възможно по-бедно на тлъстини. Препоръчително е да консумирате риба два пъти седмично.

Опитайте се да си водите дневник какво консумирате всеки ден, за да забележите кога приемате повече калории от нужното. Експертите съветват да си правите план предварително какво ще консумирате през деня.

За пациентите с диабет закуската е от изключително голямо значение, особено ако искат да свалят някой и друг излишен килограм. Като закусвате ще сте сити за по-дълго време, а и освен това се повишава метаболизма и се подобрява усвояването на глюкозата от кръвта. В наскоро проведено проучване учените са установили, че пациентите с диабет, които на закуска са приемали белтъци и мазнини са намалили приема на медикаменти за контрол на диабета и са понижили нивата на кръвната си захар.