Начало / Диабет / Сексуални и урологични проблеми при пациенти с диабет

Сексуални и урологични проблеми при пациенти с диабет

фев. 25, 2015

Проблемите с пикочния мехур и сексуалната функция са често срещани при пациентите с диабет. Наличието на тази болест може да причини ранно отключване на тези проблеми. Сексуалните и урологичните заболявания се дължат на увреждането на нервите, като усложнение на диабета. Хората, които редовно следят своето заболяване могат да намалят риска от тези усложнения.

Както мъжете, така и жените с диабет могат да страдат от сексуални проблеми в резултат на увреждането на нервите и малките кръвоносни съдове, които се намират в областта на половите органи. По-често срещаните проблеми са:

  • Еректилна дисфункция

Това е състояние, което се характеризира с невъзможност за постигане на ерекция при мъжа или невъзможността за поддържане на ерекция за по-дълго време. Този проблем се среща при 20 до 75% от пациентите с диабет. При мъжете с това заболяване еректилната дисфункция може да се прояви 10-15 години по-рано. Мъжете с този проблем трябва да говорят със специалист, който да им даде насоки как да се справят.

  • Ретроградна еякулация

Ретроградната еякулация е състояние, при което част или цялата семенна течност на мъжа се придвижва към пикочния мехур, а не към пениса по време на еякулация. Тя се дължи на неправилното функциониране на вътрешни мускули, наречени сфинктери. Mъжете, страдащи от ретроградна еякулация могат да забележат, че има отделяне на семенна течност при уриниране. При тези пациенти се наблюдават и репродуктивни проблеми във връзка с това усложнение на диабета.

Сексуалните проблеми при жените с диабет са все още не добре проучени. Причините за тях могат да се дължат на нервна увреда, намален кръвоток към гениталната област и хормонални промени, които настъпват в организма на жената. Пациентките най-често се оплакват от липса на желание за сексуални контакти с партньора си. Друг по-често срещан проблем при тях е намалено овлажняване на вагиналната област и болка при секс.

По-често срещаните урологични проблеми при пациентите с диабет са проблеми с пикочния мехур и инфекции на уринарния тракт.

  • Свръхактивен пикочен мехур

Увреждането на нервите в областта на пикочния мехур може да стане причина за изпращане на сигнали, които не са съобразени с нуждите на организма и мехурът да се съкращава без предупреждение. Симптомите на свръхактивния пикочен мехур са: много често уриниране (8-10 пъти дневно), неволево изтичане на урина.

  • Ретенция на урина

При някои пациенти с диабет може да има задържане на сигналите, изпратени към пикочния мехур или отслабване на мускулите, отговорни за неговото функциониране и непълно изпразване на мехура при уриниране. Ако има препълване на мехура това може да доведе до увреждане на бъбреците или да се развие инфекция.

  • Инфекции на пикочните пътища

Пациентите с диабет са по-склонни към развитието на инфекции на пикочните пътища поради намалените имунни сили на организма. Бактериите могат да попаднат в пикочните пътища от храносмилателната система или от външната среда. Придвижването на бактериите към бъбреците може да доведе до сериозни усложнения и развитие на пиелонефрит. По-често срещаните оплаквания на пациентите с уринарни инфекции са: често уриниране, кръв в урината, болка и парене при уриниране.